ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ваня Григорова: Работодатели получават милиони от държавата, а не дават 1 лев увеличение на служителите си
Автор: Диана Бикова 16:00 / 31.03.2023Коментари (4)199
© Sofia24.bg
Официалните данни, които се публикуват от Националния статистически институт, показват, че износът и брутният вътрешен продукт на страната се увеличават. Не малка част от ръста на БВП е в резултат на нарасналата инфлация и не малка част от по-високите доходи се редуцират от нарасналите цени. Няма как при това положение да твърдим, че благосъстоянието на българските граждани се е повишило. Това каза в интервю за Plovdiv24.bg икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

На национално ниво не е прието предложението минималната работна заплата да стане 850 лева и засега остава 780 лв. Синдикатите обаче продължават да правят усилия по предприятия, за да се увеличи на места заплащането и поне отчасти да се компенсират нарасналите цени.

Усещането за инфлация се различава от числата на НСИ, защото официалната статистика отчита средната инфлация, която не е еднаква за всеки. Най-сериозно отражение има при по-нискодоходните групи, чиято по-голяма част от доходите отива за храна и за тях инфлацията е значително по-висока от 16%, коментира тя.

Според синдикатите, за ограничаване ръста на инфлацията е трябвало да се предприемат много по-сериозни мерки, включително да се прибегне до налагане на таван на цените на определени стоки в краткосрочен план и за кратко време. 

"Трябва обаче и промяна на законодателството. Чуваме различни политически партии и кандидати за властта как обясняват, че регулаторите трябва да си свършат работата. Те могат да си свършат работата и си я вършат, но в рамките на правомощията си, които имат и в рамките на законите, които действат. Когато в закона не пише, че 100% надценка е незаконна, какво да направи служителят от Комисията за защита на потребителите, така че да санкционира въпросната верига и тези практики да бъдат прекратени? Очевидно е, че няма какво да се случи. Именно за това те единствено регистрират разликата на цената на рафт и цената на каса. Спирайки тези практики, по никакъв начин не се борим със спекулата, която е навсякъде и която води до масово повишаване на цените" - обясни икономистката.

Григорова смята, че държавата е трябвало да даде повече възможност на  държавни фирми да участват на пазара и посочи като пример "Ел Би Булгарикум", която драстично намали цените и кашкавалът стана 16 лв., докато масово в стандартните магазини цената е 25-30 лева. Уволнението на директора на държавната компания е заради това, че е посегнал на интересите на търговските вериги.

"Не е редно всеки един производител да плаща такса за поддържането на електронна система за проследяване наличностите в складовете, защото това е присъща дейност и разходи на въпросната търговска верига, както за чистачката, за касиерката, на хората, които редят рафтовете. Тези разходи компанията, търговската верига, трябва да си ги покрива с печалбата, която формира. За съжаление тя ги прехвърля върху производителите и оттам насетне източва както българския производител, така и българския потребител за съжаление" - каза тя.

Припомни, че двата национално представени синдиката се противопоставиха на правителството да не даде компенсации на бизнеса за високите цени на тока. Причината е осъзнаването, че голяма част от бизнеса ще фалира от безобразно високите цени на енергията.

"Давахме си сметка, че тези средства ще се получат и от компании, които нямат нужда от подпомагане. Още тогава ние от КТ "Подкрепа", за съжаление сами, настояхме да се предвидят мерки, с които компаниите, които формират печалби, а получават огромни компенсации, да бъдат върнати в бюджета. Това нещо сега се  предлага от служебното правителство и чухме бизнесът колко е недоволен. Но не беше недоволен, когато имаше компании, които вземат по 50 милиона лева месечно компенсации и формират невиждани досега печалби" - коментира Григорова.

Икономистката припомни, че председателят на една от работодателските организации Васил Велев е призовал бизнеса да увеличава заплатите на служителите си, тъй като получава компенсации, но това не се случва. КТ "Подкрепа" в момента води преговори за сключване на колективни трудови договори на няколко места и работодателите обяснявали в какво тежко състояние се намират и как формират загуби, поради което предлагали 0% увеличение на заплатите. 

"Не е нормална ситуация, в която има работодатели, които получават милиони от държавния бюджет, а това са нашите данъци, и същевременно не искат да дадат и 1 лев увеличение на собствените си служители при натрупана инфлация средна 16%, за малката кошница - 22, а на храните достига до 25. Една от тези фирми е голяма компания с обекти по българските летища" - категорична е Ваня Григорова.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията