ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Васил Велев, АИКБ: Виждаме рекет и изнасилване на парламента да приеме норма, противоречаща на международното право
Автор: Екип Sofia24.bg 14:01 / 22.12.2022Коментари (0)205
©
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

На пряката ни телефонна линия е Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Г-н Велев, продължават споровете около заплатите. Първоначално депутатите гласуваха увеличение на минималната работна заплата, а във вторник се чуха предложения да няма такава, а да бъде брутна минимална работна заплата. Експерти заявяват, че подобно нещо не съществува. Каква е вашата гледна точка и как можем да дефинираме понятието? 

Очевидно тези експерти, които заявяват, че няма такова нещо, не са експерти, защото в самата директива, чието транспониране се цели с промените в Кодекса на труда, е записано съвсем ясно, че при оценка на адекватността на минималната работна заплата се оценяват такива референтни съотношения, референтни стойности, като например брутна минимална заплата и 60% от брутната медианна заплата. Или съотношението брутна-минимална заплата и 50% от брутната средна заплата. Самият закон, който е внесен в парламента, е плод на една измама, една лъжа, която синдикатите повтаряха от сутрин до вечер – че директивата повелява минималната заплата да бъде 50% от средната. Директивата не повелява такова нещо, тя казва, че трябва да се създаде механизъм, да се отчетат различни критерии от социалните партньори, работодатели, синдикати и правителство, да се отчетат и изберат различни референтни стойности и съотношения, в това число – едни от тях е този. Но има и други, които в България например са покрити. Референтна стойност 60% от брутната медианна заплата – в момента нашата минимална работна заплата покрива това съотношение. Има посочени и нетни стойности. Например нетната минимална заплата да се сравнява с прага на бедността. Нетната минимална заплата у нас и в момента е над прага на бедността. Т.е. синдикатите подведоха, или по-точната дума е излъгаха политиците, в частност БСП, и сега заедно се опитват да изнасилят парламента да приеме един закон, който е в нарушение на международни норми. Същата директива за адекватните минимални работни заплати на Европейския съюз 20/41 от тази година и конвенция 131 на Международната организация на труда – международноправни, норми, които ние сме приели да изпълняваме. Този закон пряко противоречи, който е внесен в парламента. И ако той бъде приет, ако парламентът бъде изнасилен от синдикати, БСП и властващия популизъм и бъде приета такава норма, тя ще бъде обжалвана, тя не може да остане трайно, защото е вредна, тя вреди на хората. Тя забавя, а не ускорява нашето развитие. Това би било една диктатура на неквалифицираните и мързеливите над квалифицираните и работливите. И сега ви обяснявам защо.  Защото би направила минималната работна заплата, брутната минимална работна заплата административно определена по този ред, по-висока от средната в 10 икономически дейности, където средният осигурителен доход ще бъде по-нисък от така определената административно минимална работна заплата с всички доплащания към нея. Това е безумие. Това означава, че в тези икономически дейности, където се трудят над 600 000 души, всички трябва да получават поравно – и този, който се труди добре, който е квалифициран, и този, който мързелува и не полага никакви усилия да придобие каквато и да е квалификация, и двамата трябва да получат поравно. Това казва тази норма. 

Тук говорим за квалифицираните служители, но с въвеждането на брутна минимална работна заплата няма ли да бъдат пък ощетени работещите с дългогодишен трудов стаж, тъй като тя ще включва Клас "Прослужено време“?  

Няма да бъдат, защото ако се определи примерно 770 лева – така, както предлага правителството, никой няма да получава под 770 лева. Обратното – сега са ощетени всъщност младите хора. Независимо от това дали имат висока квалификация, независимо от това дали имат по-голям трудов принос, те получават по-малко заради задължителните класове, което е норма, останала в миналото единствено в България. Няма друга европейска страна, в която да съществуват задължителни класове за прослужено време. Използват се много по-добри и мотивиращи системи за заплащане на труда. Тази система, която при нас е рудимент, тя всъщност води до там, че за равен труд се плащат различни възнаграждения.  

Създава ли се усещане за напрежение между работодатели и служители със споровете между депутати, между синдикати, работодателски организации? Това все пак е една система, която трябва да е съвършено работеща, а пък виждаме противоречията.  

Това е една система, която трябва да е договорена, която трябва да се е получила в резултат на партньорството на добрите индустриални отношения, а не зад гърба на работодателите, в сговор с една партия, наложена, вкарана в парламента и сега сме свидетели на този рекет и изнасилване на парламента да приеме норма, противоречаща на международното право. Напрежение между работници и работодатели няма. Няма друг по-заинтересован от това работниците да получават добри възнаграждения от техния работодател. Политиците се борят за гласовете на работниците веднъж на избори, синдикатите – за членски внос и членство на работниците, а работодателите знаят, средният, нормален, обикновен български работодател много добре знае, че предприятието му без работници е нула. Така че няма друг по-заинтересован от работодателя работникът да получава добро възнаграждение. Тези, които бяха изключение от това правило, кризата отдавна ги отся. Назначените и набедени бизнесмени, които не се отнасят добре към своите работници, фалираха. Но аз пак ви повтарям – има над 10 икономически дейности, в които средният осигурителен доход, средната заплата е по-ниска, отколкото минималната, която се опитват да прокарат синдикатите. Тези икономически дейности или трябва да минат… Там работят 600 000 души. Те трябва или да минат в сивия сектор, или да съкратят персонал и да затворят, или където могат, да вдигнат цените, от което пък ще настъпи нов ръст на инфлацията и ново обедняване на хората. А има и пет области – Кюстендилска, Благоевградска, Хасковска, Видинска, Смолянска, където средната заплата за целите области е между 1115 и 1180 лева, под 1200 лева. Там съотношението между минимална и средна би било над 80%. Т.е. в цяла област всички ще получават горе-долу едно и също.  

Предстои да видим дали ще бъде постигнат консенсус и какво ще се реши. Но сега към една друга тема, а именно приемането на еврото в България. Вие бяхте казали, че влизането на България в Еврозоната през 2024 година е постижима цел. Готови ли сме за тази стъпка?  

Да, ще ви отговоря. Нека само да допълня още нещо. Има редица страни в Европейския съюз, те са мнозинство от тези, които прилагат единна минимална заплата, където в минималната работна заплата се включват всички доплащания. Т.е. тя е брутна минимална, която се определя. Това е Белгия, Франция, Ирландия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Словения и т.н. В някои от тези страни се включват даже бакшишите – нещо, което ние не искаме. В някои се включват купони за храна и настаняване. Ние настояваме да се включват всички плащания с постоянен характер, всички доплащания с постоянен характер. И това го изисква и директивата когато се сравняват стойности. Т.е. трябва да се спре да се лъже, и тези, които се имат за експерти, да си скъсат дипломите на базата, на което са такива. Защото аз ви цитирам данни от доклад, който е на нашето Министерство на труда. По въпроса за Еврозоната, това е много голям приоритет за страната. Еврозоната и членството ни в "Шенген“ трябва да бъдат постигнати задължително през следващата година, така че от 1 януари 2024 година България да е член на Еврозоната. Този прозорец, който сега е отворен, не трябва да се пропуска с властващия популизъм в момента, с наддаването кой да изхарчи повече пари, които не са спечелени, които трябва да се вземат на заем и подриване на устойчивостта на публичните финанси на макроикономическата и финансова стабилност, тласкайки страната към огромен дефицит и към огромни заеми, които няма кой да ни даде вече, и към нови проценти инфлация и обедняване на хората. Страховете от Еврозоната, където ги има, са резултат на недостатъчно информация, недобра информационна кампания. Предприятията категорично подкрепят ускореното членство на България в Еврозоната и нямат никакви страхове. Разходите, които ще направят различните бизнеси, са еднократни за това, а ползите са всяка година. Мит е това, че ще се увеличи инфлацията при приемане на еврото, никъде това не е случило, а още по-малко в страни, които от валутен борд влизат в Еврозоната. Ние всъщност отдавна сме приели еврото, левът е един знак, един купон, зад който стои еврото, и това е от 25 години. Т.е. всички пасиви и т.нар. "загуба на суверенитет валутен“, ние сме ги приели и понесли вече 25 години, но срещу това не сме получили ползите, които бихме получили ако сме редовен член на Еврозоната.  

Ето, и вие казвате, че все още има хора, които се страхуват. И всъщност изследване, поръчано от Министерството на финансите показва, че бизнесът е готов за приемането на еврото. Това показва анкета. Но пък много хора още се страхуват, казахте го и вие. Основателните ли са опасенията, наистина може би хората не са достатъчно информирани какво ще стане при смяна на валутата със заплатите, с цените на стоките?  

Цените на стоките няма да се променят, а заплатите ще се увеличават ускорено. Тези страхове са плод на липса на информация. На липса на информация и на манипулация на противници на членството на страната ни в Еврозоната. А защо са противници тези противници, вече си отговорете сами. Това, в което ние упрекваме управляващите, правителството, е в закъснялата информационна кампания. Защото просто трябва да се каже истината, да се посочат данните, да се посочат фактите от другите страни, които са направили този преход, за да се разбере, че тези страхове са напълно неоснователни. А България ще получи нов тласък в развитието си с тези две членства. Това ще ускори икономическия растеж и ще ускори догонващото развитие на страна, ще ускори ръста на заплатите.  

Важно е наистина да направен такъв анализ и да бъде представен пред хората и пред обществото, защото в крайна сметка обикновеният гражданин иска да е спокоен.  

Точно така. И затова трябва да се обяснява, да се посочват данни от други страни, да се оборват грешни твърдения и тези. Защото има много митове. Един от тях вие посочихте. Други такива са как това ще отслаби допълнително финансовата стабилност, но тя е отслабена без да сме приети сега в резултат на популизма. Както дълго време пък събирахме фискален потенциал, който сега го прахосваме в стремежа си политиците да се харесат за предстоящите избори на избирателите, вместо да им обяснят кое е по-добре в средносрочен и дългосрочен план. Така че не е Еврозоната би разклатила финансовата стабилност, то тъкмо обратното, това би било допълнителна устойчивост, допълнителен надзор на банковата ни система на европейско равнище, допълнителен контрол за фискалната стабилност на страната. А другият мит за отнемане на суверенитет, всъщност това също е мит, защото ние с валутната си политика сме се простили когато сме приели да въведем валутен борд. Ние не можем девалвираме курса, а и не би било полезно в нашия случай. Т.е. ние сме загубили този суверенитет много отдавна, няма да го загубим влизайки в Еврозоната допълнително, а обратно – ние на европейско равнище вече ще имаме възможност да участваме във взимането на решения, т.е. ще добавим суверенитет като участие в решенията на цялата еврогрупа. И ред други по-незначителни митове и легенди за това защо не трябва да влизаме в Еврозоната, всички те имат много сериозни аргументи, които трябва да бъдат оборвани, просто предоставяни на хората като информация.  

Благодаря ви.  

Габриела ГАНЕВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията