ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Велико Желев: Надявах се, че няма да се стигне до това политиците да посегнат на бизнеса
Автор: Екип Sofia24.bg 09:03 / 10.03.2023Коментари (1)308
© bTV
Вече преговаряме да изнесем техниката в чужбина, България за нас вече не е приоритет. Предпочитаме да участваме в търгове в Румъния, Македония, заяви строителният предприемач Велико Желев пред bTV. Той е с обвинение за изнудване, а служебната власт призова за проверка дали компанията му е получавала авансово милиони за строителството на пътища.

Господин Желев, адвокат Менков, очаквахте ли този арест?

Велико Желев: Да ви кажа честно за тези години искрено съм се надявал, че няма да се стигне до това политиците да посегнат на бизнеса. Ние, строителният бранш, си знаем, че когато и да има избори - местни, парламентарни – политиците започват да обиждат строителите. И се започва – Вие работихте с този кмет, правителство. Хора, ние строителите работим с кмета, който е избран. Ние работим с МС, НС, които са избрани. С кого да работим освен с назначения министър, агенция.

Менко Менков: Ние ще предоставим всички доказателства, предстои да бъдат разпитани 40 души, инцидент не е имало. Той си е признал всички грехове. Надявам се, че прокуратурата бързо ще изяснят истината. Предадохме записите. Вижда се, че той излиза и отива да кара ски и нищо му няма. Другото, което искаме, е разследващите да видят какво сме им изпратили във ВДХ, за да се изясни действителния му мотив.

Съзирате ли отвъд това обвинение някакви други мотиви. Казвам го не за друго, а защото вътрешният министър Иван Демерджиев призова прокуратурата да потърси връзка между "Хемус“ и документите, които той е принуждавал свой служител да подписва?

Менко Менков: По отношение къде са 48 милиона. Всички са тук и са в България, в проекти, които са изпълнени. Не само това, но и през последните две години без финансиране работят в затруднения. Авансите, които се плащат, не са незаконна процедура, а са абсолютно законна, регламентирана.

Притеснявате ли се, господин Желев, че може да излязат различни нарушения за получаване на пари без дейност, с авансова дейност?

Велико Желев: Много се радвам, че повдигате темата за "Хемус“. Ние мълчим и за да не влизаме в политическите им неща, мълчим. Ние сме само строители. Без значение кой от коя партия, ние искаме правила. Това политиците трябва да го разберат. Ние сме инвестирали в техника, искаме да си работим в България.

Но хората биха попитали: редно ли е да се получават пари без още да е свършена работата?

Велико Желев: Във всеки един договор – "Хемус“ - тук съм донесъл документите. Държавата определи правилата. Държавата реши да сключи договор с "Автомагистрали“. "Автомагистрали“ направи търг. Ние бяхме поканени и други фирми бяха поканени. Сключихме договор. Имаме оферти. В тези различни участъци. Ние сме участвали във всички. Защо никой не казва, че имаше проведен търг от "Автомагистрали“ и бяха избрали фирмите, които ще доставят техника, материали. Никой не го казва. "Автомагистрали“ взеха аванс, те го дадоха на фирмите. Какво незаконно. Незаконно е, че държавата не си свърши работата и не си подготви магистралите в сроковете. Ето колко сме полуили 50… аванс, 70 милиона по двата договора. До момента имаме извършена работа за 136 милиона. Приспаднат аванс 50 милиона. Останалите са 27 милиона. Защо никой не казва, че има остатъци. Обезпечен аванс по закон, че спазваме всичко.

Да разбирам че вие сте спокоен?

Велико Желев: Даже съм много спокоен, ето ги фактите. Освен всичко друго. Сроковете, които искаше държавата да доставим техниката и материалите, ако ние с тези аванси не бяхме купили машини, как да стане. Това всичко е техника, оборудване, които сме закупили с тези аванси.

Чуйте какво обаче казва един бивш вътрешен министър по повод милионите, получавани от АМ "Хемус“. "Един велик и жилав“ бизнесмен, неговата фирма е получавала тези пари и превеждала милиони в Дубай? Този същия казва, че парите са изнасяни в сакове и чували. Как отговаряте?

Менко Менков: Това не ни касае.

Велико Желев: Много ни касае даже. Без значение от правителство на власт, всяка години ние сме имали пълни данъчни ревизии, всяка година, независимо НДСВ, ТК или ГЕРБ, последно "продължаваме промяната“. Обидно беше, че бяха унизени всички наши ръководни служители, защото бяха възложени ревизии на мен, на съпругата ми, на всички УС и семействата им. Приключиха всички ревизии - не се откри една единица за съставяне на акт. Как тогава някой  министър знае какво е изнасял в чужбина? Аз като Велико Желев, като физическо лице съм ви подготвил годишните си декларации, аз съм си платил данъците. 100 проверки ми направиха, мога да ви кажа какви сметки имам и къде съм изнесъл пари. Аз съм изнесъл пари не в една държава, аз съм превел от моя сметка в моя в друга сметка, в друга държава. След като съм си платил данъците. Нормално е да инвестирам и другаде. Вече сме се отвратили от бизнес средата, която има в България. Кажете ми след като сме имали 450 милиона оборот 2020 – 2022 ние имаме 140 милиона оборот.

Защо?

Велико Желев: Защото за две години и половина АПИ не е обявила един търг за строителство на пътища. Говорят за милиарди, инвестирани в пътища, а няма нито един. За три години са пет търга. Кажете ми за три години как ще оправим пътищата. Обяснете ми. Благодарим на настоящото правителство, че след толкова време има светлина в тунела най-накрая започна разплащането от строителните фирми. По-голямата част от  сумите вече са разплатени. Имаше много срещи между господин Шишков и камарата на строителите в България и браншова камара пътища.

Лично срещахте ли се?

Велико Желев: Аз на по-голямата част като зам.-председател и като член на голяма част от срещите взех участие. Тези срещи бяха много ползотворни. Но господин Шишков заговори за единни нерегламентирани разплащания към строителите. Ареста ви дори идва няколко дни, след като той отиде на ССТ, проект който вие и "Хидрострой“ скоростно изгради. Показа проби от асфалта, който е тънък, че не са вложени материалите, които са декларирани. Мисля, че господин Шишков е подведен жестоко от някого, защото няма как един министър, който и да е той, да излезе и да каже, че са откраднати една трета от асфалтите в този път. Те  минаха по всички магистрали и видите ли една трета е открадната. Е добре: как така .

Казвате че министър Шишков е бил подведен. Кой подвежда министър Шишков?

Велико Желев: Аз не зная кой го подвежда. Може би има лоши съветници. Няма как, просто аз знам, че си невинен до доказване на противното. Няма как един министър да отиде да вземе една ядка и да каже ето те са крадци. Как обиждаш компаниите и казваш, че крадат. Има си правила и ред. Аз не казвам, че ние сме безгрешни и че нямаме грешки, може да има компрометирани участъци и затова си носим гаранциите. Ако има – отиваме.


Още по темата: общо новини по темата: 11
10.03.2023 »
08.03.2023 »
08.03.2023 »
08.03.2023 »
07.03.2023 »
07.03.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
като няма кой да ви дава голямата лапаница и станаха неудобни политиците,а кога яде кифтета бяха ок
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет на София
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията