ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Велизар Шаламанов: В основата на външната политика на Руската федерация е всяването на страх
Автор: Ива Дойчинова 16:23 / 23.02.2024Коментари (0)776
©
Ако Европа не може да помогне на Украйна, проектът "Европейски съюз“ е приключен. Това е от жизнено важно значение за Европейския съюз и мисля, че все повече хора и лидери в Европа го разбират. Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Време е Европа да направи това, което очаква от САЩ – решителна помощ за Украйна с въоръжение, техника, финанси и с политическа подкрепа, заяви бившият министър на отбраната. "С ясната цел Европа да бъде цяла, свободна и в мир. Трябва да вдигнем ограниченията по използване на предоставяното въоръжение и боеприпаси от страна на Украйна, защото украинските военни с вързани ръце не могат да противостоят на нарастващата численост на войските на Русия и конвенционалното въоръжение, с което тя разполага. Ясно е, че без далекобойни средства с повишена точност трудно може да бъде овладяна руската агресия“, посочи Шаламанов.

Превземането на Авдеевка от Руската армия според него има преди всичко пропагандно-психологически ефект. "Русия разполага с огромно превъзходство в жива сила и артилерия, може да постигне такъв тактически успех с цената на много жертви и изпепелена земя. Това обаче не може да доведе до решаване на проблема. Решаването на минава през освобождаване на Крим с използване на далекобойни точни оръжия и прекъсване на логистиката по Кримския мост и по коридора край Азовско море“, обясни Велизар Шаламанов.

Според него Украинската армия ще успее да задържи Одеса. Думите на бившия руски президент Дмитрий Медведев "Одеса, върни се у дома. Чакаме Одеса в Руската федерация“ са част от обмислена и целенасочена пропаганда, заяви бившият военен министър. "Одеса много добре се вписва в един такъв наратив, в една такава информационна стратегия. Но това няма на бъде подкрепено с успехи на територия, защото украинската страна, независимо от големия натиск, развива капацитет и териториите от десния бряг на Днепър не могат да бъдат превзети от Русия“, смята Велизар Шаламанов.

Той посочи, че в основата на външната политика на Руската федерация е всяването на страх, а ядреното оръжие се оказва добър инструмент за тази цел. "Освен чисто конвенционалната си отбранителна способност, трябва да засилим и способността да сме устойчиви на информационни и хибридни атаки, тъй като те ще се увеличават и ожесточават с невъзможността на Кремъл да изпълни първоначалния замисъл на войната – изтриване на Украйна от картата на Европа“, коментира бившият министър на отбраната.

Според него със задържането на тялото на Алексей Навални руските власти оказват психологически натиск върху близките и поддръжниците на руския опозиционер. "Това е моделът, по който работи Кремъл.“

"За нас е важно да не допуснем вътрешните проблеми на Русия да са заплаха за света, в който ние живеем и който искаме да изграждаме – свят, базиран на ценности, на правила, на зачитане на достойнството на хората, свят на демокрация. Няма да се месим в работата на руснаците, стига те да не прекосяват границата на договорите, които са подписали“, каза още Велизар Шаламанов.


Още по темата: общо новини по темата: 4660
29.04.2024 »
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията