ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Веселин Тончев: Ако Боянското блато бъде застроено, жилищните сгради в района ще бъдат постоянно наводнявани
Автор: Екип Sofia24.bg 10:34 / 27.06.2023Коментари (0)184
©
Боянското блато представлява екосистема със защитени видове. То служи и като естествен резервоар, който събира планински и дъждовни войни и на практика предпазват жилищните сгради от наводнения. Тези две важни функции на блатото са застрашени от проектираното застрояване. Това каза Веселин Тончев – представител на неформално обединение на граждани, които имат за цел да спасят Боянското блато като последната останала в рамките на град София влажна зона, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той обясни, че опитите за пресушаване на блатото са започнали още през май миналата година, когато незаконно е била затрупана 1/3 от площта му със земни маси. "Сега тази година новата им идея е да го източат в канализацията на град София. Става дума за приблизително около 7000 тона вода, която през вчерашния ден инвеститорите бяха решили без никакви строителни книжа да засилят в канализацията на София чрез прокопан канал с дължина около 100 м и дълбочина около метър“, обясни Веселин Тончев.

Ако блатото бъде застроено, жилищните сгради в района ще бъдат постоянно наводнявани при валежи от планинските води, обясни той. "В момента, в който се засипе блатото, тази вода вече няма да има какво да я задържа и ще потича надолу. За съжаление, самият главен архитект на район "Витоша“ отказва да разбере тази опасност“, коментира Веселин Тончев.

Той обясни, че блатото е възстановено на сегашните собственици като ливада през 90-те години с аргументите, че на това място техният наследодател е пасял добитъка си. "Ние имаме известни съмнения в тази хипотеза, защото сме проследили историята на блатото от Освобождението насам, има го картографирано. Изведнъж след възстановяването му като земеделска земя, ливада, то изчезва в Устройствения план на София и вместо да фигурира там като Боянско блато, фигурира като територия за застрояване. За тази явна фактически грешка сме сезирали Столична община за започване на процедура за нейното отстраняване преди две години и досега процедурата още не е приключена, което създава определени съмнения. Няма обективни предпоставки за това. Законът за водите е категорично ясен“, коментира Тончев.

Инициаторите са внесли подписка в Столична община за обособяване на района Боянско блато като озеленена зона или градски парк, а собствениците на земята да получат обезщетение. "Това може да бъде изключително място за наблюдаване на птици. Там са регистрирани и документирани над 140 вида птици, от които поне половината са със защитен статут по Закона за биологичното разнообразие или са в Червената книга. Това може да бъде сборен пункт за орнитолози от цял свят“, смята Тончев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Купа на България сезон 2023/24
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Градският транспорт в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията