ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Вигенин: Всеки загубен ден, с перспективата да няма правителство, е загубен ден и за държавата
Автор: Екип Sofia24.bg 09:57 / 09.05.2023Коментари (0)180
©
"В момента тече едно надлъгване между ГЕРБ и ПП-ДБ, което вероятно трябва да оправдае защо едната или другата формация не е могла да състави правителство. Призивът на БСП е да се спре това губене на време и да видим какво реално може да се направи. Това трябва да е стъпка преди всичко на ГЕРБ, които ще са носители на първия мандат." Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНР.

Той изрази очакване парламентарните комисии да заработят тази седмица, тъй като има много внесени законопроекти, които изчакват стартирането на тяхната работа. Вигенин обясни, че от приетото от Народното събрание решение следва председателят на парламента да свика комисиите и да определи дневния ред, така че тази парламентарна седмица изцяло ще зависи от него.

"От срещата ни с ГЕРБ не разбрах каква беше целта и какво произтече от нея. Първоначалната идея на тези разговори беше след тях да се проведе лидерска среща, на която окончателно да бъдат ясно поставени намеренията, целите и стъпките, които ГЕРБ като първа политическа сила виждат за формиране на правителство. И ако това е възможно, да се направи това усилиe да се направи правителство", коментира социалистът.

По неговите думи са били направени важни първи стъпки от ГЕРБ и ПП-ДБ с договарянето и гласуването на председател на парламента, договарянето на законодателна програма и е имало очакване да направят и третата стъпка – управленска програма и правителство, тъй като по основните политики тези две формации са на практика едно и също.

“При разговорите видяхте, че има въпроси, по които нямаме съгласие. Ние ще се допитаме до нашите членове в какви конфигурации бихме участвали, ако бъдем поканени", каза той

"От БСП призоваваме да се фокусираме върху основните проблеми, пред които е изправена България и върху решаването им чрез съставяне на кабинет. Основна отговорност е на ГЕРБ да представят визия какъв да бъде този кабинет", подчерта Кристиан Вигенин.

Според него, обективно погледнато, за държавата в момента няма по-стабилна и по-смислена конфигурация от това ГЕРБ и ПП-ДБ да работят заедно, а БСП да е силна опозиция, а коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП би била по-скоро невъзможна. За вариант, който би сработил и който евентуално би получил подкрепа от БСП, той очерта непартийно правителство от експерти, подкрепено от широк кръг формации за определен срок и с определени задачи, но подчерта, че социалистите първо ще се допитат до своите членове, преди да вземат решение за участие или подкрепа.

"Първата политическа сила да си влезе в ролята, да спре с това овъртолване на всички в някакви разговори, които не водят никъде и да каже ясно какви са им намеренията, както за правителство, така и за парламента. Всеки загубен ден, с перспективата да няма правителство, е загубен ден и за държавата, защото има спешни закони, които трябва да бъдат приети", каза в заключение Кристиан Вигенин.


Още по темата: общо новини по темата: 987
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/165 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията