ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
"Виваком" и "Йетел" вдигнаха цените, но нямаме право да прекратим договорите си без неустойки
Автор: Екип Sofia24.bg 20:43 / 25.01.2023Коментари (6)468
©
Щом индексацията на цените на мобилните услуги е в общите условия на договора на хората с мобилния оператор, потребителят няма право да прекратява договора без неустойки, каза Мария Бончева, директор на дирекция в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в Комисията по икономическа политика и иновации. Тази практика на Европейския съд и на ЕК се потвърждава в 13 държави на Европейския съюз, посочи тя, цитирана от БТА.

"В индивидуалните договори на "Виваком" и на "Йетел - България" има клауза за индексация спрямо инфлацията и потребителят се е е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените според инфлацията, увеличението не е незаконно. Неустойките обикновено са три месечни сметки, но ако договорът е безсрочен, той може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие", каза Бончева.

Народните представили поискаха информация от мобилните оператори за приходите и разходите, които имат, за да се разбере дали вдигането на цените, не се отнася само до повишаване печалбите на компаниите.

"В Общите условия на договорите няма клауза за отказ от услугата без неустойка", каза Диана Ковачева, национален омбудсман.

"Крайно несправедливо е цените на мобилните услуги да се вдигат за сметка на хората, защото операторите са получавали компенсации от държавата за високите цени на електроенергията през миналата година. От "Виваком" са решили хората с увреждания да са без индексация на месечния абонамент, но в "Йетел" няма подобно решение, каза още Ковачева. Мобилните оператори могат, но не са задължени да индексират таксите", допълни тя.

Дискусията е свързана с "Виваком" и "Йетел", защото "А1-България" все още не е обявил решението си за индексацията.

"България е в топ десет в класацията за мобилен интернет и покритието в страната е 99,9 на сто", каза Андреана Атанасова от Алианса на технологичната индустрия (АТИ).

По думите й разходите на мобилните оператори през миналата година за енергия са повишени с 40 процента, въпреки компенсациите от страна на държавата за разходите за електроенергия.

"Ръстът на разходите за гориво е с над 25 процента през миналата година", добави тя.

"Служителите на операторите са с индексирани заплати, отчитаме и поскъпването на долара защото се разплащаме в долари за преносен капацитет, за авторски права на чужди програми, както и за оборудване", каза Атанасова.


Още по темата: общо новини по темата: 85
25.03.2024 »
19.03.2024 »
18.03.2024 »
21.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"В индивидуалните договори на "Виваком" и на "Йетел - България" има клауза за индексация спрямо инфлацията и потребителят се е е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените според инфлацията, увеличението не е незаконно. Това ни го заявява и Диана Ковачева, така набедения омбудсман на България и се измъква хитро от ситуацията, както направи и миналата година по същия казус. Вместо да сезира съда за налагане на промяна на подвеждащите и неравностойни клаузи в договорите на мобилните оператори, тя се опитва да ни отваря очите, че така пишело в тия договори. Потребителите добре знаят какво пише, но нямат никакъв избор, защото ако реагират, няма да получат услуга. И при кой оператор да отидат като договорите им на всички да еднакви по отношение на едностранното повишаване на таксите и неустойките при отказ от договора? В основните задължения на омбудсмана е записано че той брани интересите на потребителите от монополисти и др. нелоялни търговци. Сега се вижда много ясно чии интереси брано така наречената омбудсманка Диана Ковачева.
0
 
 
Наистина какво правят уязвимите групи в такъв случай? Просто стават длъжници и може да се действа срещу тях ?
0
 
 
А заплатите кога??? Оня гологлавия ушатковец като си навря тъпата муцуна в неща, които не разбира, ето докъде я докарахме! После Чалгаря щял да пита за Президентска република! И какво? Да дойдат олита като Ушатият със зелените чорапки или такива, като полуслепият, самовюбен Чалгара.....айде няма нужда!!!
+2
 
 
НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЯТ КОЛКО МНОГО СА НА ПЕЧАЛБА МОБ.ОПЕРАТОРИ МОНОПОЛИСТИ БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НЯМАТ ИЗБОР НА ОПЕРАТОРИ.
+2
 
 
Държавата Неможе да се Справи с Монополисти Който Едностранно Променят Условията по Договора Собствениците на Трите Моб.Оператори.Алчени Изнасят Парите в Тяхните Държави. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
+1
 
 
Сега предаванията им ще започват с "Мълчанието на агнетата".
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
Купа на България сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията