ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Владислав Горанов: Авантюристично е да реформираш приходните стълбове на държавата точно днес
Автор: Цоня Събчева 16:04 / 21.02.2024Коментари (0)591
© Фокус
Спомням си, че в 2015 г. имаше една ситуация, при която службите разкриха доста сериозни злоупотреби на един от граничните контролно-пропусквателни пунктове, в който бяха замесени много служители на Агенция “Митници". Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Владислав Горанов, бивш министър на финансите.

"Именно това беше повод да се повдигне дебатът за сливането на “Митници" и НАП по наше време. Но много бързо след това стигнахме до извода, че подобна промяна изисква значителна подготовка, изисква значителни усилия и би могла да доведе до временно разстройване на функциите на приходните администрации и оттам загуба на сериозен ресурс за определен период от време, докато се напаснат двете системи, които по същество администрират различни процеси и до голяма степен различни публични вземания и имат различна система и организация на работа. Те работят и по съвсем различно законодателство, дотолкова, доколкото голяма част от митническото законодателство е хоризонтално европейско, тоест, законодателство, което е на база регламенти на Съвета или на Европейския парламент", каза Горанов.

Според него, механичното сливане не е невъзможно, но действително крие много рискове. Той си спомня и анализи, които тогава са се правели, и които са показвали, че подобно сливане, би могло в краткосрочен план да донесе загуба. Към онзи момент изчисленията са показвали около 800 млн. пропуснати приходи, заради организационни проблеми, свързани с обединението на двете администрации.

"Така или иначе, мотивацията със сухопътния “Шенген", доколкото е валидна тя, касае граничният контрол, свързан със събирането на мита. От там нататък другите функции на митническата администрация се запазват и поне не сме видели стратегия за тяхната промяна. Основният въпрос, който трябва да си зададем днес, когато коментираме тази тема, е кое налага точно днес да се поставя в ситуация на политическа несигурност, да тръгнеш да реформираш толкова сериозно приходните стълбове на държавата, е меко казано авантюристично. И не съм убеден доколко целта на този анонс от страна на правителството не е по-скоро свързана с елегантен опит да се заличат темите, свързани с пропуските на приходните администрации. Пропуски, които се материализират през показателите за изпълнение на бюджета", каза още Владислав Горанов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията