ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Военните болници отчитат повече пациенти през 2023 година
Автор: Цвети Тончева 08:51 / 26.01.2024Коментари (0)121
©
Повече пациенти, повишаване на приходите и възнагражденията, поетапно модернизиране на материалната база и осъвременяване на апаратурата – това показват отчетите за 2023 г. на седемте болници, част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от пресцентъра на академията.

Според данните, количествените и качествените показатели по отношение на стационарната дейност за изминалата година достигат, а някои дори надминават, нивата от 2019 г. (последната година преди пандемията от COVID-19), когато са били най-високи.

ВМА е абсолютно неузнаваема в сравнение с това, което беше. Неузнаваема е и по отношение на модерната материална база, и по отношение на апаратурата. Продължаваме да преследваме амбицията си да бъдем най-високотехнологичната болница, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на среща с представители на всички военни болници в страната.

Сериозно внимание в отчета му за периода 2017-2023 г. бе отделено на възможностите за кариерно развитие. От думите му стана ясно, че ВМА е акредитирана за обучение на студенти и специализанти по 57 медицински специалности, както и на докторанти по 36 докторски програми. Осъществява и обучение по 50 програми за високоспециализирани дейности в медицината, което е безплатно за служителите на Академията. В следдипломни курове за повишаване на квалификацията средно годишно се обучават около 800 души медицински и немедицински персонал.

Той не скри гордостта си от успешното дипломиране на първия в историята на страната випуск военни лекари, които вече са разпределени във военните формирования, както и от следващите 116 курсанта, които продължават по пътя на "Първите". Подновен е и проектът за обучение на военни медицински сестри.

През последните две години се наблюдава радваща ни тенденция – повече от 50% от курсантите заявяват специалността "Военен лекар“ като първо желание, а не просто за всеки случай. Това говори за съвсем различна философия и осъзнато желание да се включат в тази програма, коментира още генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н..

Като успешен проект той определи и изграденият през 2021 г. Военномедицински симулационен тренировъчен център. До момента в него са обучени 263 бойни санитари, 18 парамедици и 18 "военни парамедици", както и 98 медицински специалисти по програмата за спешна помощ по въздух.

От насоките за развитие за столичната военна болница генерал-майор проф. Мутафчийски изтъкна изграждането на нов клиничен тренировъчен център със специални симулатори, внедряването на роботизирана хирургия, реновация на клиники и на спешния център, изграждането на хеликоптерна площадка.

По отношение на останалите лечебни заведения, част от структурата на ВМА, са предвидени извършване на ремонтни дейности в редица звена, подмяна на амортизирана апаратура, акцент върху персонала и в частност върху новозавършващите офицери-военни лекари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията