ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Външното ни министерство с остра реакция срещу нападението на културния ни дом в Охрид
Автор: Екип Sofia24.bg 20:00 / 21.11.2022Коментари (0)413
©
Министерството на външните работи остро осъжда престъплението, извършено през нощта на 20 срещу 21 ноември 2022 г. срещу Културен клуб "Борис III" в Охрид.

Това е второ посегателство срещу тази организация за по-малко от два месеца и поредно престъпно деяние от омраза срещу българите в Северна Македония. Подобни действия осезаемо и целенасочено пречат на усилията за утвърждаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството в отношенията между България и Северна Македония, заявяват от българското МВнР.

Случващото се следва да се разглежда в контекста на опита за опожаряване на клуб "Иван Михайлов“ в Битоля и героизирането на извършителя му; на призивите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на ескалиращия говор на омраза в медийното пространство и социалните мрежи в Северна Македония; на месеци агресивна публична кампания срещу българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в съседната държава.

Наименованията на българските клубове не са причината за тази кампания. Показателно е, че лидерът на основната опозиционна партия вече открито призовава за незабавно закриване на всички български клубове, независимо как се наричат. Очевидно е, че в Северна Македония все още има проблем със свободното изразяване на българска идентичност.

Убедени сме, че министерството на външните работи на Северна Македония ще има своевременна и адекватна на случилото се реакция. Между нашите две външнополитически институции съществува конструктивен диалог.

Очакваме обаче този диалог да ангажира с конкретни действия и останалите институции в съседната държава. Необходимо е те своевременно да предприемат мерки за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Културен клуб "Борис III". Системното отсъствие на реална реакция създава усещане за безнаказаност и с това насърчава мултиплицирането на тези прояви.

В Съвместния протокол между България и Северна Македония от 17 юли 2022 г., Скопие изрично се ангажира да гарантира правата на българите, вкл. с цел "осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност“.

Реакцията на властите по този и други случаи на престъпления от омраза ще бъде показател за сериозността, която правителството в Скопие отдава на изграждането на добросъседски отношения и на процеса по присъединяване към ЕС.

Kлубът е с разбити прозорци вследствие на хвърляне на камъни по тях. Инцидентът се е случил тази нощ около 2:00 ч. Кадри от вътрешността на клуба, публикувани от агенцията, показват множество стъкла по пода.

Това не е първото посегателство срещу български клуб в РСМ. БГНЕС припомня, че на 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб "Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. За инцидента властите в РСМ обвиниха България - за случващото се около сдруженията, които са създадени и регистрирани от местни македонски граждани.

Клуб "Цар Борис III" в Охрид беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като "провокация срещу македонската идентичност“.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един "против“ или "въздържал се“.

Миналата седмица лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че е внесъл в парламента на РСМ предложение да бъдат затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград. Но, както кореспондентът на БГНЕС от региона съобщи, след импровизираното "отваряне“ на клуба в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и лидера на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен. Освен това въпросният е частно финансиран проект и като такъв нито регионалната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение относно функционирането му. Въпросната инициатива е предмет на частна договорка между собственика на имота и наемателя и органите на държавата нямат никаква намеса по отношение на нея.



Още по темата: общо новини по темата: 661
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията