ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
ЮНЕСКО подкрепя уникален български проект
Автор: ИА Фокус 14:36 / 09.03.2023Коментари (0)203
©
ЮНЕСКО подкрепя уникален български проект, това стана ясно по време на срещата между министъра на културата Найден Тодоров и помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне, информират от Министерството на културата.

Срещата се проведе в Министерството на културата, като на нея присъства и началника на отдел "Европа" в Центъра за световно наследство г-жа Берта де Санкристобал.

В началото на разговора стана ясно, че Ернесто Отоне е за четвърти път в България, а последните два пъти – в качеството си на представител на ЮНЕСКО. "Научихме много от това пътуване, имате сериозна експертиза тук и тя не е само в София", каза Отоне.

Той коментира Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни наследство. Сподели, че са виждали много мозайки, но не на такава площ и експонирани по този начин, затова трябва да се гордеем с тях.

Министър Тодоров приветства представителите на ЮНЕСКО и коментира проекта за световен център за изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита" край Созопол. "Ние сме в началото на дълъг процес и това е нещо, което не можем да свършим сами", изтъкна той.

Отоне припомни, че още през 2021 г. е обсъждал заедно с тогавашния министър на културата проф. Велислав Минеков този проект: "Тогава професорът ми разказа за визията за острова и разбрах, че е важно да го видим на място, защото това дава различен поглед от документацията".

Той допълни, че след мисията у нас, която определи като много успешна, има много идеи: "Виждал съм само в Тунис, Италия и Испания подобни проекти, свързани с подводната археология, центърът, който имате тук, е нещо уникално за страната Ви, с което също можете да сте горди", посочи Отоне.

По думите му страната ни има огромен потенциал да развие Центъра за подводна археология, а наличието на експерти и особено на жени експерти в тази област, е нещо много рядко срещано и ценно. Допълни, че бихме могли да намерим и международно съдействие, тъй като страната ни е била първа от държавите, ратифицирали приетата през 2001 г. от Генералната конференция на ЮНЕСКО Конвенция за опазване на подводното културно наследство.

"Това е прекрасен и уникален проект и ние ще бъдем на всяка стъпка от него заедно с Вас, с нашите експертиза и знание", увери министъра помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията