ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Юрист: Липсата на култура и достъпна информация плаши хората да използват брачен договор
Автор: Живко Кръстев 15:13 / 03.04.2024Коментари (0)690
© Фокус
Липсата на култура и достъпна информация плаши и притеснява хората да използват брачен договор, а всъщност той има много практични приложения в съвременния живот. Това каза Илинка Петрова – юрист и създател на страницата "Happy Marriage – Брачна Култура за щастлив живот“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Фейсбук“ страницата представя информация за брачния договор по достъпен и разбираем за всеки човек начин, без да се използва юридическа терминология.

Самото словосъчетание "брачен договор“ плаши хората да го използват, заяви юристът. "Затова аз го наричам "отговорното съгласие за любов“. Това е нещо много полезно и важно. Както бракът, така и брачният договор е работа в екип. Без отговорното съгласие на двамата съпрузи няма как той да бъде сключен. Брачният договор може да спести пари, време, да осигури по-хармоничен и щастлив брак, а ако все пак се стигне до развод, чрез него може да запазите човешки и дори приятелски взаимоотношения“, заяви Илинка Петрова.

Семейният кодекс разглежда три варианта на уреждане на имуществените взаимоотношения при съпрузи: режим на семейна имуществена общност, режим на разделност и брачен договор. Режимът на семейна имуществена общност е най-старият и познат режим, обясни юристът. "Когато двама души встъпят в брак, ако те не заявят пред длъжностното лице по гражданско състояние в общината, където ще се сключи бракът, определен режим, автоматично се прилага този режим. Според него всичко, придобито по време на брака – движими и недвижими имущества, става семейна имуществена общност и принадлежи на двамата съпрузи. Имущество, придобито преди брака от един от съпрузите, не може да бъде предмет на семейна имуществена общност“, поясни адвокат Петрова.

Режимът на разделност се урежда от декларация за разделност, заверена от нотариус. При него всичко, придобито от всеки от съпрузите по време на брака, е негова лична собственост, обясни юристът.

Режимът на брачен договор е най-гъвкав от трите вида режими за уреждане на имуществените взаимоотношения. "За разлика от другите два режима, при него може да се уреди издръжка и по време на брака, което е невъзможно при другите два режима. При процедурата на неговото сключване има два етапа. Единият е свързан с действията на нотариуса, а вторият е даване на неговата публичност чрез вписване в два регистъра – Имотния регистър и Регистъра на имуществените отношения на съпрузите. И двата регистъра са към Агенцията по вписванията“, обясни Илинка Петрова.

Брачен договор може да бъде сключен преди или по време на брака при две условия: да предстои граждански брак или той вече да е сключен и двете страни да притежават движимо или недвижимо имущество. "Предмет на брачния договор не могат да бъдат отношения, свързани с лични емоции и чувства. Не може да бъде уредено обезщетение за изневяра, например, и всякакви отношения, основани на емоции и чувства. Предмет на брачен договор са единствено и само уговорките относно имуществените отношения. Например, начините на управление на семейното жилище, кой какви сделки може да сключва, в какви размери, необходимо ли е съгласието на другия съпруг и под каква форма да бъде дадено то, участие в разходите и задълженията“, изброи адвокат Петрова.

Предмет на брачен договор могат да бъдат както имуществата, придобити преди и по време на брака.

Ползи от брачния договор има както по време на брачния съюз, така и при развод. "Сключването му преди брак дава увереност и сигурност на човека, който иска да сключи брак, че се омъжва или жени не заради имуществото, което притежава, а заради човека, който е. Брачният договор се явява превантивна мярка да защитите своето имущество от бъдещи кредитори например. Чрез него може да уговорите собствеността на придобитото от вас имущество. Чрез брачния договор имате финансовата сигурност, че при евентуален развод вашият съпруг няма да се окаже принудително ваш съдружник. Сключването на брачен договор дава финансова сигурност и стабилност на жената, че финансовото бреме по отглеждането на децата ще бъде честно поделено между двамата съпрузи. Жената може да получава издръжка и по време на брака, което в днешно време е нещо много полезно и практично“, обясни Илинка Петрова.

По отношение на децата брачният договор може да съдържа договорки касаещи единствено имуществените взаимоотношения. Личните грижи за децата не могат да бъдат предмет на брачния договор, подчерта тя.

Като всеки един договор, и брачният може да бъде прекратен. Това става по взаимно съгласие, с прекратяването на брака или от съда при неизпълнение на задълженията, вписани в брачния договор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нойзи е арестуван, шофирал е много пиян
Строежът на АМ "Хемус"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията