ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
За какво да внимаваме, когато избираме бебешка количка и детски дрешки?
Автор: Екип Sofia24.bg 10:08 / 09.05.2023Коментари (0)147
©
Бебешка количка, която не отговаря на европейските изисквания за безопасност, беше изтеглена от пазара.

"Изглежда много лесно като избор, но не е точно така. И при детските колички е важно да има указания за употреба и те да бъдат изчетени, да се спазват стриктно. Опасното при тази количка бе, че информацията, с която е придружена в офертата за продажба, посочваше, че е подходяща за деца до 6 месеца. А се оказа, че децата, които трябва да бъдат поставени в нея, трябва да са над тази възраст, тъй като се създава риск да изпаднат през отвора", обясни Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи трябва да се следи за каква възраст е предназначен даденият продукт.

"Има сгъващи се механизми, трябва да следим за това колко надеждни са те, спирачките, трябва да се осигури застопоряване, трябва да има сигурен и надежден колан за закрепване на детето, да няма режещи части, на които може да се пореже, да няма достъп на детето до въртящи се части, които могат да защипят пръстчето. Много са нещата, на които трябва да обърнем внимание", обясни Руменова.

Тя посочи, че при такъв проблем трябва на първо време да спрем употребата на продукта и да се обърнем към търговеца.

"Имаме право да върнем и да си искаме парите обратно. Ако се стигне до инцидент, имаме право да искаме обезщетение, може да го претендираме по общия ред, за причинени вреди и да информираме контролните органи, за да може те да предприемат действия за забраната на тези продукти или повторен внос", каза Габриела Руменова.

"За да е безопасна дадена стока, тя трябва да отговаря на определени стандарти - за тези колички има специален стандарт, на който трябва да съответстват. Когато се докаже, че няма такова съответствие, търговецът няма право на импровизации и следва произведението да бъде унищожено", категорична е събеседничката.

Ако говорим за детски колички и столчета за хранене, може да се обърнем и към Комисията за защита на потребителите, а за играчки - към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, където има специална агенция за тези казуси.

"Ако говорим за дрехи, трябва да предупредим родителите, че за малките деца е забранено да има връзки около врата и главата. Ако има връзки в долната част на облеклото, самите краища на връзките трябва да са обезопасени от разнищване, защото това създава рискове. За по-големите деца са допустими определени връзки, но трябва да бъдат застопорени за дрехата и да не надвишават определена дължина. Това се прави с цел да не се създадат предпоставки тези части да захванат за вратата на превозно средство или катерушките, в които децата си играят", допълни Руменова.

"По отношение на храната също има специална система за уведомяване. Когато се установи, че даден хранителен продукт е опасен, има си процедура, до 48 часа държавата трябва да уведоми ЕК, а тя има 24 часа, за да съобщи на останалите държави по веригата, че е открит такъв продукт, съответно трябва да бъде изтеглен много бързо и унищожен", каза още Руменова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията