ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Зам.-министър Лазарова: С над 36,7 млн. лв. се финансира работата с деца и ученици от уязвими групи
Автор: Екип Sofia24.bg 10:58 / 08.03.2024Коментари (0)811
© МОН
Над 36,7 млн. лева са предоставени от бюджета на МОН за работа с деца и ученици от уязвими групи през тази учебна година. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова при откриването на научно-практическа конференция "Образователно и социално включване на уязвими групи", съобщиха от МОН.

По думите ѝ този ресурс расте през годините, за да бъдат подкрепени образователните институции с допълнителни средства за възнаграждения за служители, включени в екипите за обхват в образователната система на деца и ученици, за заплащане на допълнителни учебни часове по български език, както и за персонал, ангажиран с предотвратяване на риска от отпадане от образователната система.

Тя подчерта, че това е само една от последователните политики в областта на приобщаващото образование и образователната интеграция. С нови изменения на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование от 2023 г. целево се осигуряват средства за назначаване на образователни медиатори, социални работници и/или помощници на учителя.

"Целта ни е децата да бъдат не само включени в процеса, а и да останат трайно приобщени в детските градини и училищата", каза зам.-министър Лазарова. Тя отбеляза, че работата на създадения Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици дава добри резултати, но това е и постоянен процес, който продължава и след връщането на децата и учениците в образователната система.

В посока на приобщаване и интеграция на децата от уязвими групи са и два нови проекта, финансирани по програма "Образование" – 2021-2027, съфинансирана от ЕС.

Над 75 000 родители и деца в градини и яслени групи ще получат подкрепа по проект "Силен старт", посочи зам.-министърът. Още на ниво градина или ясла децата ще бъдат включвани в допълнителни обучения, занимания по интереси, спортни занимания, дейности, свързани с опазване на природата и др. Друг важен момент ще бъде интензивното взаимодействие с родителите, за да се постигне пълноценно участие на децата в образователния процес.

Стартиралият по-рано проект "Успех за теб“, който е фокусиран основно върху ученици от I до VII клас, предвижда дейности за обща подкрепа за личностно развитие на учениците в риск от отпадане, както и върху обучения по български език и литература, за да се представят учениците успешно на националните външни оценявания и на държавните зрелостни изпити. По проекта се осигурява подкрепа от образователни медиатори и социални работници. Работи се и за кариерното ориентиране на учениците.

В рамките на форума директорът на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) Лало Каменов представи изпълнението на проект "Изграждане на капацитет за образователно и социално включване“, финансиран по програма "местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Той е реализиран съвместно с партньори от Софийския университет "Св. Климент Охридски“. В рамките на проекта са подготвени експерти, които са обучили образователни медиатори, непедагогически персонал и общински служители.

В конференцията участваха още заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, директорът на дирекция "Вътрешни европейски програми“ Мария Вълова, представители на ИА "Програма Образование“, общини и институции, ангажирани със социалното включване.

Партньори на ЦОИДУЕМ от Норвегия, Румъния, Словакия, Португалия, както и от българския център "Амалипе“ и Тръст за социална алтернатива представиха модели за образователно и социално включване на уязвими групи, както и добри практики в интеграцията на ромите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията