ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Зарков в Брюксел: Без гарантиран достъп до правосъдие няма върховенство на правото
Автор: Екип Sofia24.bg 16:20 / 10.03.2023Коментари (0)256
©
Върховенство на правото не може да има там, където достъпът до правосъдие е затруднен за гражданите, които нямат достатъчно средства или са в уязвимо положение". Това каза днес в Брюксел министър Крум Зарков в рамките на годишния диалог за върховенството на правото, в който участват министрите на правосъдието на държавите членки на ЕС. Обсъждането на предизвикателствата пред достъпа до правосъдие е част от Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" и е от важните теми, по които се обменя опит за добрите практики в отделните държави членки, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието

Министър Зарков сподели с колегите си основните нововъведения, направени с измененията на Закона за правната помощ и в Закона за медиацията. 

Министрите на правосъдието се обединиха около нуждата да се използват всички налични правни способи за ефективно упражняване на правата на гражданите в съдебните процедури - оптимизиране на сроковете на производствата, облекчаване на съдебните такси, особено за уязвимите категории лица, използване на средствата на медиацията. Подчертана бе и важната роля на дигитализацията на правосъдието при ускоряване и подобряване на съдебните процедури и достъпа на гражданите до правосъдие.

В рамките на Съвета държавите членки, ЕК и Евроюст потвърдиха отново подкрепата си за действията, предприети в рамките на ЕС за противодействието на безнаказаността на престъпленията, извършени в Украйна. Високо беше оценена работата на съвместния екип за разследване и изграждане в Хага на Център за подпомагане на разследване на престъплението "агресия". В центъра се създава база данни, която ще позволи събиране, съхраняване и използване на доказателства за извършени престъпления срещу човечеството.

Следобед дискусиите продължиха по темите за ролята на гражданското общество в защитата на основните права, както и за противодействието на расизма и антисемитизма. В този контекст министър Зарков припомни безпрецедентното единение на правителство, парламент, църква, монархия и общество в България за спасяването на над 48 хиляди евреи преди 80 години.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията