ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Журналистът Оля Ал-Ахмед за Судан: Това е истинска война, това е истинска гражданска война
Автор: Екип Sofia24.bg 17:17 / 26.11.2023Коментари (0)273
© Фокус
Когато Судан беше една цялостна държава, преди да се раздели на две държави, това беше най-голямата по територия страна от Близкия изток и най-голямата по територия и една от най-богатите. Населението е разпръснато. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" международният журналист и арабист Оля Ал-Ахмед.

Масовият имидж, това, което се разпространява в медиите, масовият създаден имидж, защото имиджът се гради, той се създава, някой ти го създава – в случая създаденият имидж на Судан е, че е една много бедна страна, в която хората там умират от глад, нямат храна, нямат вода. Да, това в момента е така поради възникналата война, но всъщност Судан е една изключително богата страна. Нека да започнем от това защо възникват войните по принцип в света. Ето сега сме свидетели и на други войни – да не отклоняваме прожектора от нашето предаване. Войните са по едно много просто правило: разделяй и владей. А за да разделяш и да владееш, значи има какво да делиш. При условие че няма какво да делиш – няма за какво да го владееш и съответно няма войни. Та се получава, че точно там, където има нещо за делба, е апетитно място и там възникват войните. Та, Република Судан – Судан е република, президентска република, е държава, в момента не толкова голяма, защото се раздели, е държава в североизточната част на Африка. Столицата й е Хартум. В столицата има два големи квартала, които се разделят от река Нил. Държа да се каже това в ефир – че това са квартали в столицата, а не отделни градове, изписвани в абсолютно всички медии. На мен ми прилошава, като го видя. Това е "Омдурман“ и "Бахари“. "Омдурман“ и "Бахари“ се разделят от устието на река Нил в Хартум, но това е част от столицата. Населението на Судан по последни данни, които са съвсем ъпдейтнати, към днешна дата, надхвърля малко над 47 милиона, от които 3 милиона са християни. Останалите са мюсюлмани, въпреки че навремето Судан, когато е била Нубия, но ще се върнем в историята, е била християнска държава. Откъде идва името Судан? Идва от арабското Билад-ал-Судан, което значи "Земята на черните хора“. Думата "сауд“ на арабски значи "черен“. От там идва Судан – Билад-ал-Судан, Страната на черните хора. В Судан от дълги години има враждуващи групировки и малки граждански войни, които са главно породени заради политически и икономически неравенства между различните племена, които населяват Судан", разказа журналистът.

"Мисля, че тази гражданска война, която е в момента, е петата. Не съм съвсем сигурна, но мисля, че досега минаха четири и това би трябвало да е петата", допълни тя. Тя бе категорична, че се борят за власт.

"Борят се за това, което казахме в самото начало на нашето предаване – за власт, за власт се борят. И много, много добре го анонсира и това, което много ме боли – че страда народът. Както и сега в ивицата Газа страдат невинните цивилни граждани, така и тук страдат цивилните граждани. В началото конфликтът беше определян като "конфликт“. Това е истинска война, това е истинска гражданска война, както ти каза – април месец избухна между командира на редовната Суданска армия Абдел Фатах ал-Бурхан и командира на паравоенните опозиционни сили, т.нар. RCF, което е Силите за бърза подкрепа, съкратено в медиите, нашите слушатели ще го видят като RCF, а техен военнокомандващ Мохамед Хамдан Дагало. Та, този господин Дагало е по-известен с прякора си Хемети", допълни Оля Ал-Ахмед.

Цоня СЪБЧЕВА


Още по темата: общо новини по темата: 357
12.05.2024 »
08.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
26.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията