ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Зорница Илиева за паметника Альоша и отнемането на руски активи:"Създава се прокси война, която нагнетява международните отношения
Автор: Харитина Агопян 12:23 / 01.02.2024Коментари (0)162
©
Русия няма претенции за собственост върху паметниците, свързани с нея, на българска територия.  Това каза международният анализатор Зорница Илиева в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Тя коментира нарасналото напрежение между София и Москва, което се изрази в спорове около паметника на Альоша в Пловдив.

Руснаците реагират остро, защото според тях идеите за премахване или преместване на монумента са посегателства върху паметта на руския войник, воювал срещу нацизма и който е допринесъл за освобождаването на Европа от нацизма, поясни Илиева.

"Русия се е обърнала към Генералния секретар на ЮНЕСКО с искане да обърне внимание конкретно на казуса с паметника на Альоша. Цялата дейност, която се развива от страна на София и Москва относно паметниците и имуществото, е част от хибридната война в цял свят между англосаксонския свят и Руската федерация“. 

Путин подписа указ да се издирват руските имоти по цял свят от времето на СССР до днес, припомни Илиева. Той влезе в сила, образува се работна група, за да се извърши тази операция. "На територията на Франция има гробища на дворяни, напуснали Русия в навечерието на Октомврийската революция. Москва има нотариални актове "за вечни времена“ върху тях. Активизацията на Русия в посока съхранение на своите имоти и паметници на културата, свързани с нейната история, идва като реакция на призивите и реалната конфискация на руски активи, подети от Запада. Конфискувани са авоари в рамките на 300 млн долара“, уточни международният анализатор.

"Създава се прокси война, която нагнетява международните отношения – в случая двустранните България-Русия. На фона на войната в Украйна тези отношения се обтягат все повече и ще бъде трудно това напрежение да бъде преодоляно“, прогнозира експертът по международни отношения. 

"Паметниците на Шипка, на Цар Освободител, на Граф Игнатиев във Варна са невралгични точки. Трябва да признаем, че разрушаването на Паметника на съветската армия беше зверско. Такива актове тровят атмосферата между двете държави – това е неминуемо.

Паметниците са на българска територия, създадени с български средства, включително с доброволни дарения в знак на признателност в контекста на историческото време, в което са строени. Има разлика между указа на Путин за недвижимо имущество и въпроса с паметниците. В Москва унищожението на Паметника на Съветската армия в София се приема като неприятелски акт предимно в морален аспект, като унижение за руската държава. В московската преса има много негативни материали по темата“, каза още Зорница Илиева.


Още по темата: общо новини по темата: 25
27.02.2024 »
23.02.2024 »
05.02.2024 »
31.01.2024 »
29.01.2024 »
26.01.2024 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията