ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Або: Приключенците са тези, които пътуват без планове
Автор: Екип Sofia24.bg 17:04 / 06.01.2024Коментари (0)232
©
Има огромна разлика между пътешественик, приключенец и просто пътуващ. Това каза в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова писателят,  пътешественик и водещ Або. "Приключенците са тези, които пътуват без планове, те са тези, които пътуват с по-малко дрехи и колкото пари събират в джоба, и са готови да се отдадат на нещо временно, за да изкарат някой лев и да продължат да пътуват.“

След едно пътуване в търсене на Северното сияние с кемпера/хипи ван Аксел, но така и недостигнали до него, Або философски обобщава, че не дестинацията е важна, а пътя към нея. "Пътуването беше един голям кръг – тръгнахме през Сърбия, след това Унгария, Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция, Норвегия, Дания, Германия, Чехия и обратно през Унгария за България, като това отне 16 дена и беше едно припряно пътуване заради съобразяването с отпуски и графици,“ сподели Або, като разказа още, че от дълго време не е предприемал такова мащабно пътуване и е било абсолютно задължително да го направи.       

По думите му Норвегия, и въобще цяла Скандинавия, е приказна дестинация, която надминава всичките му очаквания – фиордите за него са едно от най-красивите и величествени природни образования. Изключително впечатление прави норвежката инфраструктура и по-точно тунелите, някои от които достигат дължина над 20 км, включително тунели с кръгово движение в средата: "Въобще, много съм впечатлен от инженерната мисъл на норвежците.“  Друго нещо много впечатляващо е белият пейзаж на Швеция: "Ние се качихме до полярната окръжност – това е една огромна пустош, която е до хоризонта. Тази бяла безбрежност беше наистина великолепна,“ отбеляза той, като също така сподели, че за съжаление е забравил веригите за гуми, което му е създало определено неудобство по северните пътища на Швеция.

"Гледките са невероятни. През цялото време все ми се струваше, че отнякъде виждаме Северното сияние, което все се оказваше светлинно замърсяване по хоризонта от някой голям град. Задължително ще отида пак – винаги има поводи за връщане, като най-важно е да не си забравяте веригите,“ уточни още той.

Або разказа също така, че никога не планира пътешествията си, тъй като за него плановете създават много повече стрес и заради непредвидените обстоятелства хората започват да нервничат. "Когато нямаш никакъв план, не нервничиш за нищо. Единственото, което имах като план, беше, че трябва да стигна до Берген в Норвегия, знаех, че ще тръгна през Финландия, и знаех, че на връщане държа да спра в Малмьо в Музея на гнусната храна. Това е един от най-хубавите музеи, в които съм ходил.“  

Липсата на удобства, като ток, интернет, вода за къпане и т.н. са част от приключението за Або: "Имаме светлина, имаме легло, имаме храна – какво повече ни трябва? Когато човек тръгне на път винаги човек трябва да има 2 пъти повече пари отколкото си мисли, че му трябват, и 2 пъти по-малко дрехи отколкото си мисли, че му трябват. Това е един много интересен хак за пътуващи. Също така когато се пътува с миниван е много важно всеки да има в себе си едно добре оборудвано швейцарско ножче – то е абсолютно задължително,“ обясни пътешественикът, като сподели също, че не обича да ходи по най-известните туристически дестинации, а просто обича да се разхожда по улиците, да общува с местните хора и въобще да изпитва автентичната атмосферата на всяко място.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията