ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Д-р Диляна Николова: Хроничните бъбречни заболявания нямат симптоми    
Автор: ИА Фокус 18:12 / 30.03.2024Коментари (0)914
©
Д-р Диляна Николова, началник на Отделението по нефрология в болница "Токуда“, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“ 

  

Световният бъбречен ден, който отбелязваме през месец март тази година, премина под мотото Здрави бъбреци за всички“. Може би малко известен е фактът, за неспециалистите, че бъбречните заболявания се нареждат на осмо място сред водещите причини за смъртност. И освен това – до 2040 г. те ще бъдат петата водеща причина за смъртност.  

  

Д-р Николова, какви са най-честите заболявания на бъбреците, с които се сблъсквате във вашата практика? 

  

В ДКЦ-тата най-много прегледи правим за баналните уринарни инфекции, пиелонефрити, бъбречно-каменната болест. Но сериозните бъбречни заболявания, които се отразяват върху качеството на живот на болните, които оказват голямото натоварване на здравната система, това са хроничните бъбречни заболявания, т.е. заболяванията, които потенциално могат да предизвикат бъбречна недостатъчност в напредналите й стадии, когато има нужда от орган-заместителна терапия. И всъщност именно това е фокусът на това, което анонсирахте преди малко – това са хроничните бъбречни заболявания, особено тези в напреднал стадии. Това са на първо място пациентите, които имат захарен диабет с неговите усложнения, диабетната нефропатия, пациентите с артериална хипертония, със сърдечносъдови заболявания, които много често са и с прогресиращи хронични бъбречни заболявания. Това се превръща в пандемия, в огромен проблем за здравните системи в целия свят и това всъщност беше фокусът на Световния бъбречен ден през тази година. 

  

Разполага ли българската здравна система с ефективни методи за диагностициране на заболяванията на бъбреците? 

  

Най-интересно е, че диагностицирането на бъбречните заболявания е лесно и доста евтино. Необходими са много елементарни изследвания, като например изследване на серумния креатинин, изследване на урина за албумин. Тези неща се изследваха и до този момент, дори при профилактичните прегледи -задължително изследване един път на 5 години. Апелът, който се отправи от страна на пациентски организации и от страна на специалисти, е това изследване да се прави ежегодно, за да може бъбречните заболявания да бъдат хванати в ранен стадий, когато са обратими и лечими. 

  

Както при всички останали заболявания – колкото по-навреме, толкова по-добър изход. 

  

Точно така. 

  

Какви са основните причини за хронична бъбречна болест? Как може да се предотврати напредването й? 

  

Най-много пациенти с орган-заместителна терапия и особено тези на хрониодиализа са пациентите с диабетна нефропатия, т.е. пациентите с усложнен захарен диабет тип 2. От една страна профилактика на захарния диабет, от друга страна – захарният диабет да бъде лекуван навреме и адекватно, да бъдат профилактирани за развитие на хронично бъбречно заболяване и навреме да бъдат лекувани правилно. 

Да бъдат стриктно контролирани пациентите с артериална хипертония и със сърдечносъдови заболявания. Това е втората причина за пациенти с напреднала бъбречна недостатъчност. Пациентите с лошо контролирана артериална хипертония и сърдечносъдови заболявания да бъдат правилно лекувани, да посещават редовно кардиолог и нефролог и да бъдат съответно включени правилните медикаменти.  

 

Третата група пациенти, които са с много висок риск от хронични бъбречни заболявания, които стават все повече, това са пациентите с наднормено телесно тегло. Това, което трябва да се знае, е, че всъщност затлъстяването е не само козметичен проблем, но пациентите със затлъстяване, дори без да имат захарен диабет тип 2, също така имат в пъти по-висок риск да имат хронично бъбречно заболяване. 

  

Сигурна съм, д-р Николова, че ако ви попитам дали има връзка между храната и здравето на бъбреците, отговорът ще бъде положителен. Но някои съвсем практични съвети, ако можете да дадете за нашите слушатели – кои храни са благоприятни, как трябва да се храним, какво да избягваме? 

  

Общите неща са, че трябва да профилактираме наднормено телесно тегло, развитието на захарен диабет тип 2 и хипертония. В тази връзка – да ядем по-малко сладки храни, по-малко храни, съдържащи пшеница, нишесте, да спортуваме, да ядем по-малко животински мазнини. Общо взето се оформя средиземноморската диета като най-здравословната за хората. Не само за бъбреците, но и като цяло за здравословното ни състояние. 

Ако визираме пациентите, които са с хронично бъбречно заболяване, т.е. тези, които имат намалена гломерулна филтрация, хронична бъбречна недостатъчност, там вече диетата е малко по-различна. Те трябва да ограничат приема на белтъчини. 

  

Предполагам, че без голямо значение какъв точно тип е бъбречното заболяване, на всички бихте препоръчали пиенето на много вода. 

  

Да, пиенето на много вода. Бъбрекът обича вода и не обича белтъчини, т.е. високобелтъчните диети товарят бъбрека. Водата, разбира се, при пациенти, които има сърдечно заболяване, трябва да бъде до литър и половина за денонощие. За общата популация в горещите дни приемът може да бъде до 2-3 литра, разбира се, без никакви ексцесии, без някакви количества, които са екстремни. По-възрастните хора наистина трябва с усилия да приемат течности, за да поддържат един правилен воден баланс и бъбрекът да работи добре. 

  

Какви са последните тенденции и иновации в областта на нефрологията? Как се променят те, как се диагностицират заболяванията? Лечим ли са? 

  

Появиха се едни нови групи медикаменти, които значително променят прогнозата на хроничните бъбречни заболявания. Мащабни проучвания показват забавяне с до 7 години на хроничното бъбречно заболяване, ако тези медикаменти бъдат започнати навреме. Това е една революционна иновация при пациентите с хронични бъбречни заболявания. Десетилетия нямаше нов медикамент в областта на нефрологията, който до такава степен да промени прогнозата. Като, освен че действат благоприятно на хроничните бъбречни заболявания, се оказва, че те значително намаляват и сърдечносъдовия риск при тези заболявания, т.е. те имат благоприятен ефект и в това отношение, като се има предвид, че всъщност пациентите с хронични бъбречни заболявания имат изключително често като коморбидност сърдечносъдово заболяване, в това число артериална хипертония, левокамерна хипертрофия, ритъмни нарушения и сърдечна недостатъчност. Т.е. това са медикаменти, които повлияват благоприятно както прогреса на хроничното бъбречно заболяване, така и прогнозата на сърдечносъдовите заболявания. Те наистина се оказаха много мощно оръжие в ръцете на лекарите и затова е много важно заболяването, още веднъж да повторим, да бъде диагностицирано рано и навреме да се започне терапия, която пак казвам, според широкомащабни проучвания може да забави с до 7 години прогресията на бъбречното заболяване до крайните му стадии, които налагат орган-заместителна терапия. 

  

Да разбираме ли, че пациентът, който е диагностициран с диабет, високо кръвно налягане или сърдечносъдово заболяване, той задължително в един момент има и проблеми с бъбреците? 

  

Препоръките на KDIGO, които излязоха тази година, са, че пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да бъдат изпратени на нефролог и да бъдат тествани за хронично бъбречно заболяване от момента на диагностицирането им, а тези със захарен диабет тип 1 – 5 години след поставяне на диагнозата. Т.е. може да се очаква, че вече бъбрекът е засегнат от наличието на захарен диабет. Задължително пациентите с диабет и с артериална хипертония един път годишно трябва да бъдат изследвани за наличие на хронично бъбречно заболяване.  

 

Това, което трябва да се каже, е, че хроничните бъбречни заболявания нямат симптоми или имат много дискретни симптоми, които пациентите не забелязват, или ако ги забелязват, ги неглижират. Всъщност хроничното бъбречно заболяване клинично се изявява в много напредналите стадии, но за сметка на това се изявява доста драматично. Пациент, който довчера е бил напълно здрав, изведнъж се озовава в ситуация на спешност, с много сериозни симптоми. Много често пациентът, когато трябва да бъде включен на диализа, за пръв път чува, че той всъщност има бъбречно заболяване, защото няма болки, няма нещо, което да го е притеснявало, няма температура. 

  

И това още веднъж доказва необходимостта от профилактика. 

  

От профилактика, точно така. 

  

Дали има връзка между бъбречните заболявания и географските ширини? Иначе казано, връзка между водата, която пием, нейното качество, варовитост, състав,  храните, които консумираме, тъй като те за различните географски ширини все пак имат диференциация. 

  

В България, особено в София, сме много облагодетелствани в това отношение, защото пием хубава, неваровита вода. В регионите, в които има варовита вода, по-често има камъни в бъбреците, нефролитиазата. Но както споменахме в началото, примерно нефролитиазата е много драматично заболяване, бъбречната криза – всеки, който я е преживял, я е запомнил, това е много силна болка. Но пък като причина за хронично бъбречно заболяване нефролитиазата е на изключително задни позиции. Много рядко се случва така, че пациенти, които имат камъни в бъбреците, да достигнат до терминална бъбречна недостатъчност. 

  

Чували сме противоречиви мнения по отношение на консумирането на минерална вода. Какво бихте ни посъветвали, добре ли е за бъбреците да пием минерална вода или чешмяната е незаменима? 

  

Минералната вода е хубава вода. Тя е минерална, защото е алкална, а не че в нея има някакви минерали, които да правят камъни в бъбреците. Алкалната минерална вода се препоръчва при по-големия процент от пациенти с камъни в бъбреците. Освен това алкализацията общо взето противодейства на много процеси в организма и се счита за благоприятна. Така че аз лично на почти всички пациенти препоръчвам да консумират минерална вода по техния избор. Всички минерални води в България са алкални, така че препоръката е да се консумира минерална вода. Може постоянно, може да е от една марка – няма никакъв проблем, това няма да доведе до образуване на камъни. 

  

Росица АНГЕЛОВА 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията