ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Делфините се оказаха по-добри родители, отколкото мислим
Автор: Екип Sofia24.bg 09:42 / 06.07.2023Коментари (0)87
©
Много нови родители биват съветвани да не говорят по бебешки на своите деца. Идеята е, че те по-бързо ще развият речевите си възможности, ако чуват реалните думи, а не техни съкратени и омекотени форми. Родителите трудно се придържат към този съвет (както между другото и някои собственици на котки и кучета), но се оказва, че явно това си ни е заложено. Според авторите на последното проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, майките делфини също използват по-различен тон по време на някои форми на комуникация с малките си.

Изследването е ръководено от учени от Океанографския институт "Уудс Хоул" в Масачузетс. Екипът решава да проучи по-специално бутилконосите делфини, тъй като те са бозайници, известни с това, че подобно на хората създават дълги връзки между майка и дете. Те също така са способни на нещо, което се нарича научаване на вокалната продукция, или способността да променят структурата на вокалите си в отговор на чутите от другите.

Изследователите са успели да проучат аудиозаписи, направени от едни и същи 19 женски диви бутилконоси делфини, живеещи във водите край залива Сарасота, Флорида. Записите обхващат години наред и обхващат периоди, в които делфините или са прекарвали, или не са прекарвали време с малки, чието оцеляване зависи от тях. Те се фокусираха върху специфичен вид комуникация на делфините. Смята се, че делфините използват тези звуци, за да се идентифицират с други делфини.

 

Изследователите установиха, че в сравнение с времето, което прекарват сами или с други делфини, делфините майки забележимо увеличават височината и обхвата на характерните си подвиквания, когато са около своите малки.

"Това важи за всяка от майките в изследването, всичките 19", казва съавторът на изследването Питър Тийк, биолог от университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия пред Associated Press.

Резултатите ще трябва да бъдат повторени от други изследователи, за да се потвърди, че "бебешкото говорене" е широко разпространено сред бутилконосите делфини. Необходими са и допълнителни изследвания, за да се разбере употребата и потенциалната цел на звуците, които толкова много напомнят "бебешкото говорене" при този вид.

Ако приемем, че това изследване се потвърди и се открие и на други места в животинското царство, "бебешкото говорене" може да е пример за конвергентна еволюция - полезна черта, която възниква независимо при много не толкова близкородствени видове по сходни причини.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията