ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Десислава Алексиева: През приказките можем да обясним на децата света
Автор: Харитина Агопян 11:31 / 22.03.2024Коментари (0)856
©
Преди приказките разчитаха само на езика, днес са допълнени от богатството на илюстрациите. Това каза  Десислава Алексиева, председател на асоциация “Българска книга", в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".Тя ни гостува по повод Международния ден на приказката. 

“Книгите за деца днес имат много по-добре развита диалог между илюстрации и текст, много по-красиви са чисто визуално. Докато традиционната приказка разчита изцяло на речта, често е преразказвана, като епосите - специално римувани, за да бъдат запомнени големи масиви от текст, днес имаме по-голямо богатство, свързано и с илюстрациите", отчете Десислава Алексиева.

“Ние сме изтъкани от истории- не само своите лични, но и от онова, което чуваме. Те ни формират като личности", смята Алексиева.

“Приказките, които сме слушали като деца, са имали мисия да подготвят децата за свят, в който не всичко е прекрасно и да ни научат да отличаваме доброто от злото. Приказките на съвременните автори учат децата да бъдат по-осъзнати и по-добри", смята експертът.

“Историите ни помагат да разберем своите емоции. Езикът винаги отразява какво се случва в едно общество - това личи и в книгите за деца. Много от приказките може да се наричат просто детски книги, но там има всички послания, които децата трябва да чуят, за да се развият", смята Десислава Алексиева. 

“Най-добрите съвременни приказки третират темата да се грижим един за друг, променила се е реалността, това, което искаме да кажем на децата. В момента в приказките има сложни теми като смъртта, самотата, отхвърлянето. Те издигат децата на различно ниво, защото позволяват с малките да се говори по трудни теми. През приказките можем да им обясним света", смята още тя.

“Удоволствието и радостта, която доставя книгата на детето, са ключови - смехът е много важен за тях. И в традиционните приказки имаме такива примери. Те дават възможност на децата да се запознаят с палитрата от емоции и да се припознаят в историите. Създават вътрешен морален компас.

Щастливият край на приказките е важен за децата, защото ги учи, че животът не е трагедия. Посланието “Всичко ще бъде наред" достига до малките читатели и ги изпълва с вяра. 

Книгите са начин за развитие на детското въображение, в тях се случват нереални неща, те провокират мисълта, запознават децата с философски концепции", разказа още по темата Алексиева. 

“Приказките се променят с нуждите и развитието на детето. Няма статистика кои са най-продаваните автори на детски книжки, но в Столична библиотека има награди за най-четени автори - Иван Раденков, Евгения Войнова, Катя Антонова - автори, които пишат с много силна чувствителност към детската душа", отбеляза събеседникът.

Алексиева е и създател на интерактивна програма за ранно детско развитие. Тя е насочена към деца между 6 месеца и 3 години. Заниманието е 45 минути. “Родителите са смаяни как децата им през това време седят и слушат. Сменяме дейностите - римушки и залъгалки, игри с пръсти, тихо четене като преди сън, което стимулира активното слушане, интерактивно четене - взаимодействие с книгата. Децата трябва да знаят, че не са пасивни получатели на култура", убедена е Алексиева. 

“Правим статистически проучвания сред родителите с 67% от тях казват, че четат по-често на децата си в резултат от заниманията при нас. Дори на такава възраст, когато детето не говори, има нужда да слуша четене. Детето се вълнува от четенето. Споделят, че децата им се социализират по-добре чрез интерактивните игри за четене.  Над 1000 занимания съм правила - стигнали сме до около 5000 деца и родители и много от тях се връщат на по-късна възраст. Имаме проект с НФК - “Изкуството на книгата за деца". Те пишат и илюстрират истории. Там се вижда голямата разлика между тези, които са идвали на четения и останалите", завърши Десислава Алексиева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията