ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Днес е Денят на безопасния интернет
Автор: Екип Sofia24.bg 11:11 / 06.02.2024Коментари (0)259
©
На 6 февруари се отбелязва Денят на безопасния интернет. Целта е да се повиши информираността на международната общност за безопасното използване на интернет от децата и младежите. Денят се отбелязва от 2004 г. като част от инициативата на финансирания от Европейския съюз проект SafeBorders.

С различни инициативи ще бъде отбелязан Денят на безопасния интернет у нас. Центърът за безопасен интернет (Safe Net), който е част от Асоциация "Родители", ще напомни с дискусия защо е важно децата да бъдат защитени в дигиталното пространство. Ще бъде организирано събитие, на което ученици и специалисти ще говорят по различни дигитални теми, казаха от Асоциацията. В края на януари оттам съобщиха за ръст на сигналите през 2023 г, получени на горещата линия за онлайн престъпления срещу деца и Консултативната линия 124 123. През миналата година броят на случаите, обработени от Центъра за безопасен интернет, са общо 46 359. В 60% от случаите, помощ от Центъра са потърсили родители.

На страницата на Центъра има съвети към родителите как да научат децата си да бъдат внимателни в онлайн пространството. "Ако детето е под 10 години, е добре на устройството, което то ползва, да се сложи програма за родителски контрол“, казват експертите. "Един лесен и удобен начин е да му се направи детски профил и то да ползва интернет само през него, тъй като това осигурява до голяма степен защита от вредно и опасно съдържание“, съветват още те.

От Центъра подчертават, че детето винаги трябва да споделя с родителите си, когато нещо го обезпокои. Най-сигурният начин да приучим детето да го ползва безопасно е да развиваме постепенно умението да разсъждава критично, да проверява и преценява всяка информация, действие и контакт онлайн, обясняват специалисти. "Щом разрешим достъп на детето до интернет, трябва да проведем и първия разговор за рисковете“, се посочва още в информацията на сайта на Центъра за безопасен интернет.

Родителите могат да прочетат и наръчника, озаглавен "Как да не загубим детето си във виртуалния свят". Информацията тук е за малките деца – в предучилищна възраст и начален курс на образование. Родителите ще могат да открият отговори на въпроси като "Защо детето толкова иска таблета“ или "Как да го отвлека от интернет и да го накарам да се заеме с нещо друго?“.

"Инсталирането на програма за родителски контрол или създаването на контролиран профил на детето трябва да става с негово знание“, съветват от Центъра. Оттам добавят, че на детето трябва да му се обясни, че това е за негова защита, но когато порасне и се научи как да се предпазва само, вече няма да има нужда от такава програма, информира БТА.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията