ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
До какви вреди за краката води шляпането с чехли през лятото?
Автор: Екип Sofia24.bg 15:50 / 30.07.2023Коментари (0)276
©
Лято е. Много жени залагат на чехлички. Няма я и мъжката класика – сандали с чорап. Но потенето на краката не е единствения проблем, с който се сблъскваме. Някои модели изглеждат практични, но могат да прецакат краката фатално. И в този материал ще се спрем на тях.

Повечето от актуалните летни тенденции, показани на модните подиуми и забелязани от инфлуенсърите, могат да се считат само за предмети на изкуството. Но да ги носите в ежедневието не си струва, освен ако нямате желание да замените безгрижната почивка и летни разходки с дълго лечение. Да ни прощават мъжете. Дамите са с предимство.

Джапанки

Те са класика в плажния жанр. И там (на плажа) нека да си останат, защото ако носите любимите си чехли за баня в ежедневието, нищо добро няма да излезе. Достатъчно е да си припомним как стягаме пръстите си, опитвайки се да задържим летящите обувки на място. В резултат на това получаваме постоянно претоварване на мускулите и връзките на стъпалото. Друг очевиден недостатък е, че отворените обувки не предпазват крака от удари.

Обувки на висок ток

Много е изписано и изприказвано за факта, че високите обувки не са полезни за нашите крака. Лекарите особено предупреждават да не се крепите върху солети. Зарежете тънките токчета или се ограничете с тях само за някоя и друга фотосесия. Ако се задържите по-дълго на тях, след половин час носене ще претоварите сериозно предната част на стъпалото. Тя не е подготвена за "такъв живот“, което означава, че поради недостатъчна амортизация страдат (и се срутват) всички нагоре стави. Освен това изместването на телесното тегло напред води до изкривяване на гръбначния стълб, болки в кръста и т.н.

Балетни обувки 

Смятате, че обувките без ток са идеални сами по себе си? Това е грешно. Лекарите неслучайно препоръчват да се носят обувки с малък ток (2-3 см). Това е необходимо, за да не се претоварват сводовете на стъпалото и отново да не се нарушават пружиниращите му функции. Освен това с плоска и в същото време тънка подметка на балетни обувки (така наречените балеринки) е по-лесно от всякога буквално да разбиете краката си на асфалта. Между другото, въпросът не се ограничава само до краката: липсата на достатъчна амортизация води до сътресение на всички органи и системи.

Сабо

Завръщането на средновековни дървени обувки радва дамите от по-старото поколение и натъжава лекарите. Твърдата подметка предотвратява естественото търкаляне на стъпалото по време на стъпка и естествено претоварва мускулите и връзките. И поради липсата на пета в процеса на движение, ние постоянно "захващаме“ обувката, предотвратявайки я да излети. Оттук и допълнителното претоварване на опорно-двигателния апарат (както при носенето на чехли).

Пепеляшка

Изглежда, че дизайнерите са решили да ни представят модерна интерпретация на стъклените обувки на Пепеляшка. Но едва ли са се замисляли за факта, че когато носим "недишащи" обувки за дълго време, получаваме подуване и проява на гъбични инфекции.

Между другото, ортопедите също не биха одобрили тоалета на Пепеляшка. Нищо чудно, че такъв ортопедичен проблем като деформацията на Хаглунд (шип отзад на петата) обикновено се нарича "синдром на Пепеляшка". Ако прекалено твърдият праг (кристалните обувки определено имат такава) се набива в крака, съществува риск от костен растеж в задната част на петата.

Гумени ботуши

След като говорим за "недишащи" обувки, би било странно да не споменем любимата ни част от селския гардероб. В допълнение към риска от гъбични заболявания, гумените ботуши с висока горна част са опасни, защото влияят негативно на физиологичния модел на ходене, което води до каскада от проблеми в цялата опорно-двигателна система, проучването е на "Телеграф". Лекарите препоръчват да се ограничи времето за носене на такива обувки до 2-3 часа.


Още по темата: общо новини по темата: 1193
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/199 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията