ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. Мариана Тодорова за космическите успехи на Индия: Това определя страната като суперсила на Земята
Автор: ИА Фокус 23:14 / 27.08.2023Коментари (0)291
©
Това е голям успех и определя една страна не само като космическа нация, но и като суперсила на Земята. Наличието на толкова напреднали космически технологии показва, че тя се развива многопосочно и ще може да претендира за научно-технически прогрес и друг вид надмощие. Това каза футурологът доц. Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

"Този успех е знаков, защото трите предишни успеха на Китай, САЩ и СССР винаги са били в зони до екваториалните части на Луната, а това е в Южния полюс на Луната, където се очаква да има лед и да се правят множество изследвания", обясни тя.

Доц. Тодорова разказа и историята на индийските космически програми. В миналото Индия е била подпомагана от Русия в изстрелването на своя първи летателен апарат. След това обаче се оказва, че Руската федерация не може да изпълни в срок следващите космически проекти и индийската страна решава да създава самостоятелно летателни апарати. 

"Индия решава да стартира космическа програма през 2003 година. Тогава разчита на помощта на Русия и през 2008 година изпраща "Чандрян“ 1. Тогава го прави с подкрепата на Великобритания, Европейската комисия, а дори България и БАН имат свое участие, като имат апаратура, която следи радиацията. Тази мисия е успешна, а това им вдъхва доверие и желание да продължат с втория летателен апарат.

През 2013 се обръщат към Русия да им предостави луноход, защото "Чандрян" 1 е само летателното устройство, което достига до орбитата. По това време Русия има съществени проблеми и казва, че няма да може да го направи към датата, която Индия го изисква – 2015/2016 година.

Индия решава да мобилизира собствени ресурси и създава летателен апарат. През 2018 година той успява да излети и кацне успешно, но бива изгубен малко след това. Въпреки това обаче космическият съд е орбитата на Луната и събира информация", разказа тя.

Третият опит на Индия се оказва повече от успешен. На Луната бива приземен роуврът "Брагян", който превърна страната в първата в историята, която успява да осъществи кацане на Южния полюс на Луната. Това постижение е от огромно значение не само за страната, но за световния научен прогрес. 

Според експерта тепърва настъпва момента, в който Индия ще реализира своя научно-технически потенциал. Индийци работят както в най-големите американски технологични компании, така и по разработки, свързани с изкуствения интелект. 

"Индия в никакъв случай не трябва да бъде подценявана. Въпреки многото проблеми, които има (бел. от ред – 10% от населението не е регистрирано), тя има огромен потенциал в редица научни сфери. Говори се, че имат добри разработки в изкуствения интелект. В момента най-големите управляващи американски технологични компании са с индийски произход.

Назрява времето, в което този потенциал ще се реализира на местна почва. Индия започва да се превръща в суперсила и заради населението си, защото, макар и в Китай да има над милиард хора, икономически активното население започва да застарява и да не може да обслужва совите предци, докато Индия няма този проблем", категорична бе доц. Тодорова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Олимпийски игри в Париж 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията