ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доказано: Микропластмасата уврежда храносмилателната система на птиците
Автор: Екип Sofia24.bg 17:15 / 28.03.2023Коментари (0)175
©
Учените отдавна знаят, че морските птици поглъщат микропластмаса, като я бъркат с храна. Според ново изследване тези отпадъци не само запушват или преминават през стомаха, но и нарушават баланса на цялата храносмилателна система, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

Изучавайки храносмилателната система на два вида атлантически морски птици - полярен буревестник и  буревестник Кори, изследователите са установили, че малките пластмасови частици нарушават техния микробиом - сложен набор от микроорганизми, включващ добри и лоши бактерии.

Като цяло колкото повече микропластмаса поглъща птицата, толкова повече намаляват стомашните бактерии, повечето от които полезни, докато потенциално патогенните агенти се размножават.

Изследването, публикувано в сп. "Нейчър еколъджи енд еволюшън", показва също увеличаване на устойчивите на антибиотици микроби и разкрива, че някои видове микропластмаси могат да отделят химикали, които нарушават чревния микробиом на птиците.

Микропластмасата, получена от разграждането на пластмасови продукти в околната среда, се среща по целия свят - от най-дълбоките океански бездни до върха на Еверест, и в повечето животински хранителни вериги. При хората следи от нея са открити в кръвта, кърмата и плацентата.

Настоящото изследване е поредното потвърждение, че продължителното поглъщане на микропластмаса причинява т.нар. нарича чревна дисбиоза - дисбаланс между здравите и вредните бактерии в храносмилателната система.

Последиците от това могат да бъдат съществени, тъй като, подобно на птиците, много видове, включително и хората, имат важен микробиом в храносмилателната си система.

Разнообразието на тази чревна флора често е гаранция за добро храносмилане и помага за укрепване на имунната система. Някои от тези бактерии и микроби обаче могат да имат неблагоприятен ефект върху здравето и да причиняват заболявания, въпреки че към момента точното въздействие на всяка от тях върху организма все още не е достатъчно добре дефинирано.

Като цяло обаче все повече изследвания разкриват неблагоприятното въздействие върху здравето на животните на микропластмасата - частици с диаметър по-малък от пет милиметра. 

При хората присъствието им може да предизвика алергични реакции и увреждане на клетките, а съдържащите се в тях химикали са свързани и с повишен риск от рак, репродуктивни проблеми и ДНК мутации.

       

Авторите на изследването се надяват, че техните открития при морските птици ще доведат до съответни изследвания при хората.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет на София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бомби в училищата
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията