ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Енергийните вампири около нас и начините да се справим с тях
Автор: Екип Sofia24.bg 11:33 / 28.03.2023Коментари (1)114
©
Енергийните вампири са хора, които (много често – умишлено) източват емоционалната ви енергия. Те се хранят с желанието ви да ги слушате и да се грижите за тях или да ви обвиняват във всички земни грехове (най-често – неоснователно), оставяйки ви изтощени, претоварени и с чувство за вина.

Енергийните вампири могат да бъдат навсякъде и всеки около вас може да е явен или скрит енергиен вампир. Може това дори да е вашият партньор или най-добър приятел. Те могат да бъдат вашият колега или ваш съсед и вие дори да не подозирате за това. Да се научите как да идентифицирате енергийните вампири и да реагирате на това токсично поведение може да ви помогне да запазите енергията си и да се предпазите от много емоционални и физически — страдания.

Прочетете тази статия докрай, за да научите повече за това как действа енергийният вампир и какво можете да направите за да се защитите, пише Novini.bg.

Енергийните вампири не поемат отговорност

Те често са харизматични и поради своя чар могат да се измъкнат от неприятности, когато възникнат проблеми. Те са хитри и могат да прехвърлят проблемите на някой друг в почти всяка ситуация. Те никога не приемат вина за ролята си в каквото и да е несъгласие или проблем. Често оставате да носите вината – и вероятно проблемите, които са създадени заради тях.

Например: "Не мога да повярвам, че никой не може да разбере това правилно. Какъв срам!“ "Просто седях там. Той ми се ядоса, а аз дори не знам какво направих." “Дадох всички данни, които поискахте. Не приемам по никакъв начин, че те са неверни и накратко – оправяйте се, аз съм си свършил работата."

Винаги са въвлечени в някаква драма

Енергийните вампири винаги се навъртат около проблемни ситуации, прехвърляйки се от човек на човек със своето емоционално и драматично поведение. Когато “кацнат" върху вас, те прехвърлят тази драма върху вас с надеждата, че ще я поемете, ще я поправите и ще оправите проблемите им.

Например: "Защо винаги аз съм този, на когото всички се ядосват? Не заслужавам това." "Просто не мога да понеса това повече. Не съм ѝ направил нищо, но тя спря да говори с мен. Защо всички не могат да бъдат мили като теб?

Те винаги те карат да мислиш, че те превъзхождат

Енергийният вампир никога не обича да бъде надминат и не иска да споделя “светлината на прожекторите". Това е една от многото им нарцистични тенденции. Те дори не се опитват да изпитат истинско щастие за друг човек. Вместо това те предпочитат да черпят енергия, за да задоволят емоционалните си изисквания.

Например: "Това е наистина добра новина. Днес също кандидатствах за нова работа и наистина имам нужда от помощ с автобиографията си. Имаш ли нещо против да я разгледаш?“. “Толкова съм горд от теб! Остават ти само още три сертификата, за да ме настигнеш!“

Те омаловажават вашите проблеми и преувеличават своите

Енергийните вампири се хранят с вашата емоционална енергия. И ако сте тъжни или разстроени, енергийните ви запаси намаляват. За да източат най-много енергия от вас, енергийните вампири ще насочат вниманието на дискусията към себе си, превръщайки ужаса ви в техен емоционален бюфет.

Например:  "Знам, че работата ти не се плаща добре, но поне е забавна. Трябва да ми помогнеш да си намеря нова." "Ти си супер затрупан на работа и го разбирам, но наистина, наистина трябва да говоря с теб тази вечер за проблема си.“

Държат се като мъченици

Енергийните вампири поставят проблемите си директно върху плещите на други хора. Те не поемат отговорност за приноса си към техните трудности. Това, което търсят, е емоционална подкрепа, за да повишат самочувствието си.

Например: "Той винаги е толкова неразумен. Правя за него най-доброто, което мога, но никога не е достатъчно." "Този ден започна зле и се продължава да се влошава.“

Те използват добрия ви характер срещу вас

Хората, които са чувствителни и състрадателни, са основна цел за енергийните вампири. Вие предлагате изслушващо ухо, добро сърце и безкрайна енергия. По този начин енергийните вампири използват самата ви природа срещу вас, изцеждайки ви от жизнеността ви.

Например: Те монополизират времето ви при всяко социално събитие, за да могат да разполагат с колкото се може повече от вашата енергия. Те знаят, че ще се почувствате виновни, ако им откажете излизане за кафе или вечеря, затова ви канят редовно.

Те използват чувство за вина или ултиматуми

Енергийните вампири често разчитат на чувство за вина, за да получат това, което искат. Те знаят, че срамът е страхотно оръжие срещу хора, които са състрадателни и грижовни. По същия начин ултиматумите са ефективен начин да привлечете вниманието на човек и да го принудите да направи нещо, което иначе може да не иска да направи.

Например: "Не знам как очакваш да се справя без теб. Ще се разпадна.“ "Ако наистина държиш на мен, ще му се обадиш и ще му кажеш колко много го обичам.“ “Ако не направиш това, което искам, ще те изложа публично."

Те са зависими

Съзависимостта е вид връзка, при която всяко действие е предназначено да предизвика определена реакция от другия индивид. Това е порочен кръг на поведение, но енергийните вампири рядко осъзнават, че са в него. Те използват тези връзки – често романтични – за да продължат да въртят цикли от драма и емоционална нужда.

Например: "Знам, че това не е добра връзка, но е много по-добре, отколкото да се опитваш да го преодолееш и да се научиш да излизаш отново.“ "Ако просто го игнорирам за няколко дни, той ще помоли за прошка и ще се върне обратно."

Те критикуват или тормозят

В основата си енергийните вампири често са несигурни. Те могат да използват дехуманизиращи тактики и критики, за да запазят и своята "плячка“ несигурна.н В това състояние чувствате, че им дължите вниманието си и трябва да продължите да се раздавате, за да го получите

Например: "Бях твърде глупав, за да очаквам нещо по-добро от теб. Всички останали ме третират като боклук, така че защо не и ти?“

"Бяхте над главата си от самото начало и аз ви казах това.“

Те заплашват

Намирайки се на една крачка отвъд това да ви критикуват или тормозят, сплашването е инструмент, към който някои енергийни вампири се обръщат, когато трябва да манипулират емоциите ви и “да се нахранят" от това. Страхът е много силна емоционална реакция. Енергиен вампир може да ви разстрои за да укрепи егото си.

Например: "Няма да ти казвам това отново и отново. Сто пъти ти го повторих“ "Не заслужаваш повишение. Не показваш дори, че наистина го искаш." “Ще кажа на всички, че си загубил доверието ми."

Защо всичко това има значение и какво да правим за да отблъснем енергийните вампири?

Енергийните вампири изискват много от хората, към които са се фокусирали. Това непрекъснато източване на вашите ресурси може да има забележим ефект върху вашето благосъстояние. С течение на времето прекомерният стрес може да доведе до безпокойство, депресия, сърдечни заболявания и др.

Ето защо е важно да разпознаем енергийните вампири и дали върху вас има такова влияние и след това да работите за премахването му. Това може да включва изграждането на стени за защита срещу усилията на енергиен вампир или дори пълно премахване на човека от живота ви.

Идеите по-долу може да не работят за всички. Затова – опитайте ги и оформете подхода си за да ги приспособите към вашия случай и вашите нужди. Ако е необходимо – правете промени, докато не се почувствате контролиращи живота си. Също така е необходимо и да приложите ефективни мерки за защита от енергийни вампири.

Установете ясни граници

Въпреки че в началото това може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, можете и трябва да запазите области от живота си, където няма да позволите на енергиен вампир да влезе.

Не се съгласявайте на съвместни социални събития като вечеря или срещи за кафе. Избягвайте пътувания през уикенда и други продължителни събития, на които те ще присъстват. На работа можете да ограничите взаимодействието между вас двамата, като не се съгласявате на обеди и не спирате до бюрото им, за да си общувате. Може да се наложи да започнете с малко, като се фокусирате върху няколко области и след това да разширите зоните, които да са само ваши и в които не допускате енергийните вампири.

Коригирайте очакванията си

Не можете да поправите енергиен вампир, но можете да промените очакванията си за него. Това може да включва затваряне на емоционалната ви клапа и отказ от предлагане на съвет, когато излеят проблемите си пред вас. Това също може да означава, че не можете да ги използвате и като какъвто и да е вид емоционално освобождаване. Те ще искат да отвърнат със същото.

Не им обръщайте внимание

Ако енергийният вампир ви се обади или изпрати съобщение, не му обръщайте много или дори никакво внимание. Предложете извинение – "Твърде съм уморен“ или "Твърде зает“ ще свърши работа. Може да се каже, че имате планове или не се чувствате добре. Когато енергийните вамнири са отблъсквани и не получават емоционалната енергия, от която се нуждаят, те ще започнат да я търсят другаде.

Пазете емоционалния си капацитет

Енергийните вампири използват невербални знаци, за да разберат кога са “закачили някой на куката си". Изражение на лицето ви, начина, по който се държите, дори как ръкостискате… Енергийния вампир може да приеме това като признаци на това, че сте податливи на влиянието му. Ако вместо това предложите отговори с каменно лице и само кратко изявление на въпросите им, няма да се отворите към техните изисквания и можете да запазите енергията си за вас.

Отрежете ги изцяло

В повечето случаи имате свободата да изключите този човек от живота си изцяло. Това може да изглежда драматично, но трябва да запомните, че в крайна сметка защитавате себе си.

В обобщение на всичко: Като разпознавате това поведение и се опитвате да му сложите край, вие защитавате себе си, здравето си и цялостното си благосъстояние. Никой не заслужава да бъде малтретиран или използван по този начин. Вината със сигурност не е ваша. Някои хора отказват да поемат отговорност за собствената си емоционална зрялост – и това не е ваше бреме. Не е редно да го понасяте.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.03.2023 г.
0
 
 
По-големи енергийни вампири от медиите и политицитепни няма! Това скоро трябва да приключи със медиите работещи за Сорос,те ни манипулират! Не гласувайте за ПП И ГЪРБ ТЕ ЩЕ НИ ДОВЪРШАТ ТОТАЛ.ЗАДКУЛИСНО ПП ПОДПИСАХА ЗА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО ПРОКЛЕТИ ДА СА ТЕ ПУМИЯРИ,ПЛАТИЛИ СА НА ИЗРАЕЛ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ МАШИНИТЕ ПП И ГЪРБ СДС НЯМАТ ТОЛКОВА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ВСИЧКО Е ФИЛМ!!! СПРЕТЕ ГЕНОЦИДА НАД България ЕСЕС
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията