ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Естествено "зрее" само в България, част е от традициите ни и носи само ползи
Автор: Екип Sofia24.bg 22:21 / 20.02.2024Коментари (0)976
©
Киселото мляко е млечен кремообразен продукт. Смята се, че е открито случайно, когато прясното мляко пренасяно в животински торби се е подквасило, поради наличните естествени бактерии и ензими в тях. От своето скромно начало се е превърнало в универсална основна храна, на която се наслаждава целия свят. Предлага се в различни форми като обикновено, ароматизирано, плодово и пр.

Една чаша кисело мляко осигурява половината от препоръчителния дневен прием на калций. Калцият и витамин Д, който се съдържат в киселото мляко поддържат костите здрави и редовната му консумация намалява риска от развитие на остеопороза при възрастните хора. Киселото мляко намалява и риска от сърдечносъдови заболявания, метаболитни нарушения и помага за отслабването, пише специализираният сайт puls.bg. То има богат хранителен профил и съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото има нужда.

За какво помага киселото мляко?

1. Освен високото съдържание на калций, киселото мляко е богато на витамин В и рибофлавин, които предпазват от някои вродени дефекти на невралната тръба и сърдечносъдови заболявания.

2. Чаша кисело мляко осигурява и 10% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 12% калий и 28% фосфор. Тези минерали регулират кръвното налягане, ускоряват метаболизма и заздравяват костите.

3. Полезно е за храносмилателната система. Някои кисели млека преминават през пастьоризация, а тази топлинна обработка убива и полезните бактерии в киселото мляко. Най-сигурният начин е да се търси в магазина кисело мляко, на чийто етикет пише, че съдържа "живи активни култури". Някои пробиотици в киселото мляко като бифидобактериите и лактобацилус се справят със симптомите на синдрома на раздразнените черва. Това е много често срещано състояние, което засяга дебелото черво.Според изследователи пробиотиците в киселото мляко предпазват от диария и запек, която се получава вследствие на прием на антибиотици.

4. Редовната му консумация намалява риска от сърдечни заболявания, понижава кръвното налягане и подобрява нивата на холестерол. 

5. Намалява нежеланото тегло. Киселото мляко предотвратява риска от затлъстяване, намалява обиколката на талията и процента телесни мазнини. От случайното му откритие до съвременната му популярност киселото мляко подпомага здравето. То остава много предпочитан избор за хората, които търсят вкусна добавка към своя здравословен хранителен режим. Може да се използва в приготвянето на смути, парфе, закуска с плодове и овесени ядки, салатен дресинг,дзадзики, кремообразни дипове за крекери или зеленчуци, маринати, сладкиши, торти и други, и е по-добър вариант а овкусяване от добавянето на майонеза.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията