ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Художник: Главната функция на изкуството е да провокира мисли
Автор: Живко Кръстев 17:16 / 06.02.2024Коментари (0)214
©
Главната функция на изкуството е да задава въпроси в нас, да провокира най-различни мисли. То трябва винаги да ни разбърква и да провокира нещо в нас. Това каза художникът Ани Петрова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Във "Вечер, посветена на…“, която организират заедно с арт терапевта Вяра Йорданова, фокусът е върху художниците, но и върху самите хора, които присъстват. "Първо правим лекция по история на изкуството за конкретния автор, след това започва рисуване, като посоката е някоя картина на конкретния автор или хората да възпроизведат това, което са почувствали“, разказа Ани Петрова.

Тя разказа за появата на сюрреализма, който води началото си от 20-те години на ХХ век. Той възниква като бунт срещу академизма, който носи много канони, условия и правила, и постепенно се превръща в могъщо течение. "В манифеста за сюрреализма, който пише Андре Бретон през 1924 г., се поставят основните правила, по които да се водят сюрреалистите: да не изпадаш в рутина, да те водят вълшебните нюанси на живота, да държиш мисълта си в режим на автоматично мислене и рисуване, за да можеш да стигнеш до нейната най-чиста сила и въобще умът да се задържи между съня и реалността, където границата е силно размита. Едно от условията за сюрреализма е да можеш да рисуваш изключително реалистично. Като краен резултат получаваме едни изключително реалистични обекти и сцени, които нямат никаква логика. Това, което ни казва сюрреализмът, е: гледай с мисълта, не гледай с очите, защото имам да ти дам много повече от това, което виждаш. Провокацията е в основата на всичко за тях“, разказа Ани Петрова.

Арт терапията е най-естественият път чрез човешката душа чрез изкуство – изобразително изкуство, пластично изкуство, музика, танц, обясни арт терапевтът Вяра Йорданова.  

По думите й, каквото и да рисуват, по един или друг начин хората изобразяват себе си и настройката си. "Основната идея, която заложихме на "Вечер, посветена на вас“, е това, че при нас няма място за критика. Затова много наблягаме на самоиронията, на несъзнаваното, т.е. да оставиш ръката да се движи без мозъкът да цензурира тези движения. Това, което душата има желание да изрази, да го оставиш свободно да се излее на това платно. Нямаме рамка, нямаме ограничения. Хората идват по-стегнати, по-обрани. Ние ги посрещаме все едно идват у нас на гости. Това кара хората автоматично и по естествен път да си тръгнат като наши приятели и да се върнат с други наши приятели. Нашето семейство се мултиплицира“, разказа Вяра Йорданова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията