ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Идентифицираха две групи стари звезди
Автор: Екип Sofia24.bg 15:36 / 22.03.2024Коментари (0)944
©
Космическият телескоп "Гая", който картографира Млечния път, идентифицира две групи стари звезди в сърцето на нашата галактика, за които се смята, че са участвали в нейното формиране преди повече от 12 милиарда години, предаде АФП.

Тези два "звездни потока" с въртеливото си движение са подобни на "първите градивни елементи" на древното сърце на Млечния път, където са се родили първите звезди, преди галактиката да се разрасне и да придобие сегашната си спираловидна форма, казва Кяти Малхан от германския Институт "Макс Планк" за астрофизика. 

Според събраните данни всеки от двете звездни групи е с масата на около 10 милиона слънца. "За първи път успяваме да идентифицираме фрагменти от тази протогалактика", наречена Шакти и Шива - на имената на индуистките богове, "чийто съюз е дал началото на космоса", обяснява водещият автор на изследването, публикувано в "Астрофизикъл джърнъл".

Космическият телескоп "Гая" на Европейската космическа агенция, който от десет години работи на 1,5 млн. км от Земята, през 2022 г. предостави триизмерна карта на разположението и движенията на повече от 1,8 млрд. звезди.

Тази карта позволи да бъде идентифицирана популация на звезди, наречени "бедни стари сърца" заради тяхната възраст. Тя е свързана с ниска металичност, химически показател за възрастта на звездата, и централното им местоположение.

Това е важна стъпка за галактическата археология, чиято цел е да възстанови различните епохи в историята на Млечния път "по същия начин, по който археолозите биха реконструирали историята на един град", се казва в прессъобщение на Института "Макс Планк" за астрофизика.

Така моделът на еволюцията на Млечния път предполага "стар централен град, заобиколен от по-нови квартали", отбелязват от института. Но "колкото по-назад във времето и пространството се връщаме, толкова повече се размива картината на галактическата история", посочва Кяти Малхан. 

Затова астрономите изследват това ядро, идентифицирано през 2022 г. Те използват извадка от шест милиона звезди и изследват техния химически състав и положение с помощта на изкуствен интелект. По този начин те са определили двата "звездни потока" - Шакти и Шива, формирани преди 12-13 милиарда години, в ранния период на Млечния път.

Изненадващо е, че техните звезди имат необичайно висока металичност за тази голяма възраст. Това вероятно е знак, че са потомци на по-ранно поколение звезди. Когато е настъпила смъртта им, те са освободили химични елементи, които са в основата на междузвездния газ, от който са произлезли звездите Шакти и Шива.

"Една от мисиите на "Гая" е да хвърли светлина върху детството на нашата галактика и тя вече е в процес на изпълнение", казва Тимо Прусти, научен ръководител на проекта в ЕКА. Дори и да е трудно да се "открие първоначалният ембрион" на Млечния път, добавя Кяти Малхан, пише нова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в София
Лято 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията