ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Илън Мъск имплантира мозъчен чип на човек
Автор: Цвети Тончева 15:38 / 05.02.2024Коментари (0)514
©
Илън Мъск имплантира устройството си Thelepathy на човек. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Тя припомни, че през март 2023 г. Neuralink получава отказ от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ за експерименти с мозъчни импланти. "Ройтерс“ и ВВС правят независими журналистически разследвания и изнасят информация за 1500 умрели животни в следствие на тези експерименти – овце, прасета и маймуни. На 20 септември Комитетът на лекарите за отговорно медицинско поведение пише, че има 12 млади маймуни, които са били умъртвени умишлено, след като развили здравословни проблеми в резултат на имплантите на Neuralink.

"Разбира се, това не беше потвърдено. Знаем, че успешните, които той демонстрира, бяха шимпанзето Пейджър и прасето Гейм. През месец май 2023 г. той получи лиценз и разрешение и беше логично това да се случи. Нормално е всичко това да става в строга конфиденциалност“, обясни доц. Тодорова.

Устройството, което е вградено в човешкия мозък, има размерите на монета от 50 стотинки. В него има вградени 1024 електрода и 64 жици, които вероятно са свързани с различни неврони от мозъка, обясни футурологът. "То действа като батерия, която се зарежда безжично от устройство, което може да се постави в близост до нашата глава, на принципа на излъчване на вълни. Така прави трансмисия на сигнали от компютъра към мозъка или от мозъка към устройството, което човек иска да активира, било то телефон или компютър“, обясни тя.

Самата интервенция се извършва от робот. "Изрязва се малък отвор и се отстранява малко тъкан от мозъка, за да се вгради“

Продуктът е насочен към хора с говорни дефицити в следствие на прекарани инфаркти и инсулти, както и към парализирани хора. "Нормално е да разберем мотивацията на тези доброволци, защото за тях това е единственият шанс да възвърнат поне част от своите нормални функционалности, да бъдат независими и да живеят малко по-пълноценно“, отбеляза доц. Тодорова.

Тя посочи и евентуалните рискове от тази разработка.

"Непознавайки механизма на работа на нашия мозък и защо му хрумва нещо, трудно ще идентифицираме, че дадена информация идва отвън, от устройството. Устройството би могло да бъде хакнато, може да бъде прочетена информация, в бъдеше може да ни бъде внушено послание или информация. Най-големият риск е при взаимодействието между мозъка ни и това устройство да се получи прегряване и съответно мозъкът да получи трайни увреждания. Преносът на информация има своите мегабайти, гигабайти. Това ще доведе до загряване на устройството“, обясни доц. Тодорова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията