ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Иван Шишиев: Често спирам времето с фотографията
Автор: Екип Sofia24.bg 11:57 / 03.09.2023Коментари (1)169
© Фокус
Трудно е да се правят “Етюдите на София - 24 часа". Това е едно очакване, че ще се случи нещо или че ще приключи нещо. Целта не е краят, а самият път, който извървяваме, това е самата истина. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" хроникьорът на столицата Иван Шишиев.

Книгата му “Етюдите на София 24 часа" съдържа градски хроники, движи го нуждата да показва тези хроники. В началото той доказва на хората, че градът им е красив, да не мислят, че навсякъде е по-хубаво от този град. “Фотографията ми е субективна, ако бъде обективна, трябва да показвам всяка една дупка. Аз съм избрал да показвам красивото лице на града, защото ми се ще, хората, които го гледат да запомнят града с хубаво", сподели той.

“Често спирам времето с фотографията. Моментът, в който осъзнаваш, че тези хора, трамваи, коли, никога няма да бъдат повече точно в едно и също пространство, точно в това време и в тази емоция. Всяка една секунда вече е съвсем друга. Вселената умира и се създава отново всяка една секунда , това е идеята фотографът да хване и да запорира времето, да го спре, да покаже как е било тогава. Защото след 5 години, след 10, след 100 години ще е съвсем по различен начин", поясни фотографът.

Понякога му се е случвало да чака часове, за да хване точно този кадър, който ще му стане любим. “Във фотографията ми има една театралност, докато се наредят т.нар. пешки, шахматната дъска трябва да бъде наредена,  за да може да се получи тази фотография, която правя, затова се изчаква", подчерта  Иван Шишиев.

Във всяка негова снимка има символи, послания. София е сравнително нисък град, всяко нещо, което се извисява стои прекалено политически. “Александър Невски" вече все повече го политизират. Аз го виждам по друг начин, виждам, че това е град, който се променя, тази сграда преди не е съществувала, сега съществува, не се знае дали ще съществува след 100 години. Интересното във фотографията е да хваща това, което е", отбеляза той.

Негов приятел архитект Иван Бонев, който специализира в Япония,  в неговата книга, за градските места на Токио, споменава за т.нар. градски метаболизъм. Къщите, които се строят в Токио са със средна продължителност 25 години, след което ги разрушават. "Това е градският метаболизъм преди 2 години София е била тотално различен град. След 1 година ще бъде построена друга сграда, след 100 години няма да го познаем изобщо този град, защото той ще бъде коренно различен", каза още Иван Шишиев.

Партийният дом определено доминира и просперира в небесата в центъра на София. Но фотографът забелязва, че сянката му поляга на площад “Независимост".  “Сянката може и да е голяма обаче народът винаги може да изпълни тази сянка, та и извън нея", обясни Иван Шишиев.

Трудно се определя една фотографска книга дали се чете или гледа. “Паралелността на различните кадри е идеята да разкаже приказката за София, да покаже това, което се случва, без по някакъв начин да ти казва - тази снимка е изключително важна. От една страна, когато тръгваш за погледа и това островче на очите между останалия океан от обърнати лица. Същевременно от другата страна имаш едно момиче, което наблюдава, него лично съм го помолил да го снимам. В началото се чудех как да бъдат подредени, но накрая реших, че трябва да бъдат заедно, идеята на Ин и Ян, идеята на противоположности, в облеклото, и двете показват тази уникалност, която е единна, без значение от бит и култура, без значение от вяра, което за мен е изключително нещо", допълни той.

Представяне на книгата “Етюдите на София - 24 часа" ще се състои на “Алеята на книгата" на  8 септември 2023 г.  от 18 ч. на щанда на издателство “Колибри". Иван Шишиев ще раздава автографи.

Ива Дойчинова







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 03.09.2023 г.
0
 
 
За съжаление за сега виждаме само един безкраен процес без резултат! И какво фактически прави тоя! Прелива от Пусто в Празно!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Олимпийски игри в Париж 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията