ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изложба в столицата
Автор: Харитина Агопян 12:40 / 20.02.2024Коментари (0)887
© Фокус
Първата самостоятелна изложба на художника Биляна Фурнаджиева се провежда в рамките на фестивала "Културама“. Това казаха оперната певица Ина Кънчева и Биляна Фурнаджиева, художник, в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Културното събитие започва днес и продължава до 20 март, като се провежда в рамките на създадения от Кънчева фестивал "Културама“. Биляна е стипендиант на платформата от 2023 г.

Кънчева заяви, че "детската игра“, която се наблюдава в работата на Фурнаджиева, я е отличила от всички останали. "Артистите имат специфична чувствителност, тя има умението да влага камерност в голям мащаб, работата й е фина, тя е интердисциплинарна и непрекъснато търси себеусъвършенстване“, отчете Кънчева.

Фурнаджиева е артистичен директор на "Кристъл арт проджект“. "Различните изкуства се вплитат в мен. Завърших скулптура, но също рисувам, правя фотографии. Към музиката тръгнах с идеята как един художник може да я усети. Проектът е базиран на порцеланови скулптури, които ползваме като музикални инструменти. Визуалното изкуство е вселена, която се опитвам да създам и основен елемент е природата“, заяви художникът.

Изложбата й се нарича "Естествено продължение“. "Понякога търсим свободията, без да се съобразяваме със закон, морал. Случаят Навални показва как един човек след смъртта си придобива още по-голяма важност – беше невероятен, лидер, ярък, гласът му се чу. Не беше разбран вътре в Русия – това е труден и бавен процес, да се повлияе на държавата отвътре“, изрази отношение Фурнаджиева

Тя живее във Франция и е учила там. "Париж е прекрасно място. Работата ми е била представена в Швеция – там имам прекрасна връзка с арт резиденция, която се разви по време на COVID-19. Бях един от първите им международни резиденти. Създадохме и приятелски, и креативни отношения – започнахме да работим съвместно с певица и ще издаваме албум.Излагала съм свои творби и в Исландия, Тайланд и на други места“, даде контекст на дейността си като творец Биляна Фурнаджиева.

"Бяхме подпомогнати от една фондация между Виетнам и Франция за един от проектите си. Заминах от България за пръв път на 19 г.“, допълни художникът Стипендиант е към програма "Културама“ – фестивал за сценични изкуства, създаден от Ина Кънчева.

Кънчева заяви, че всеки има дълг – както в семейството създаваме деца, редно е в творческия си път да помогнем на следващите поколения. "Така човек се свързва с други творци. За мен е важно да създадем интересна творческа среда тук, в България, иначе независимата сцена би била много скучна. Това е моя лична мисия, харесва ми да провокирам, да създавам и да подкрепям другите. От дете харесвам синкретичните проекти – операта е творба, която съчетава всички изкуства“, поясни Кънчева.

Кънчева заяви, че изложбата "Сузи, внучката от къща номер 4 и времето на скритите еврейски звезди“, е базирана на книга за юноши, свързана с антисемитизма. "Това е истинска история от Берлин за момиченце, което се крие със семейството си в много къщи и чрез помощници стига до Северно море – тя оцелява и със своя съпруг прави магазин за шоколад. Изложбата не просто представя рисунки от книгата, а задава много въпроси с допълнителна историческа линия. Смятам, че тя ще помогне на децата да осмислят темата за изключването. Човечеството се намира между две войни и трябва да направи равносметка на ценностите си. Вчера Васил Левски бе отбелязан, но тази фигура трябва да осмислим в какво е вярвала и към какво ни е водила – рядкост са тези личности като него. Той е герой с отдадеността на делото си и със саможертвата си. Светлината, която е донесъл, остава. По този начин и историята на Сузи оставя следа. Сами трябва да направим своите избори в живота. Той се прави със сърцето, дълбочинен, не подчинен на опаковката“, каза още Кънчева. Тази изложба може да бъде видяна от 17 март, вход свободен, в столицата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията