
ЗАРЕЖДАНЕ...
Как да изгоним мушиците винарки от кухнята – няма нужда да водите война, просто им затворете "ресторанта" | ||||||
| ||||||
Истината е, че мушичките често не влизат отвън, а се излюпват вътре. Женската винарка снася до 500 яйца върху влажна органична материя. След това само 24 часа са им нужни, за да започне новото поколение. В топло време развитието от яйце до летящо досадно нещо отнема едва седмица. Затова усещането, че от "две станаха 200“ не е преувеличено, а чиста биология в действие. "Фокус“ ще ви успокои, не са опасни. Винарките не хапят, не жилят и не пренасят болести, поне не директно. Но присъствието им в кухнята не е безобидно – те кацат по храната, влизат в контакт с гниещи отпадъци и могат да пренасят бактерии и гъбични спори върху продуктите, които консумираме. Ако някой член на семейството е със слаба имунна система или има стомашни проблеми, е редно да ограничим всякакви рискове. Как да ги изгоним? – Изхвърляйте редовно органичните отпадъци. Не чакайте кофата да прелее — мушичките нямат нужда от покана. Обелките от ябълки, домати или дори чаена торбичка с лайка могат да се окажат перфектна среда за снасяне на яйца – Почиствайте бутилките с оцет, вино или сокове – винарките са алкохолни по душа. Дори няколко капки в капачката на оцета могат да станат сцена за размножаване – Поддържайте мивката суха и чиста. Мокрите гъби, парцали и канали са СПА център за мушичките – Ако се стигне до инвазия – излейте вряла вода в канала всяка вечер за седмица. Ако и това не помогне – направете домашен капан – малък буркан с ябълков оцет и няколко капки веро. Покрийте с найлон и пробийте дупчици – мушичките влизат, но не излизат. Дръжте плодовете в хладилника. Ако нямат сцена за игра, няма и спектакъл. От опит ви казвам – това не помага – Пръскане с препарати – убива няколко, останалите ти махат с крилце. – Водене на преговори – те не слушат. – Отлагане на чистенето за утре – за тях това е просто допълнителен меден месец. Мушичките винарки са досадни, но управляеми. Тяхната поява не е резултат от мърлявост, а от комбинация между топло време, влажност и органични остатъци. Но веднъж появили се, започват да се държат като собственици на имота. Не им давайте тази власт, съветва "Фокус“. Няма нужда да водите война – просто им затворете ресторанта. Те ще си тръгнат сами. |
Още по темата: | общо новини по темата: 154 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg