ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да консумирате правилно зехтин, за да работи сърцето ви като часовник
Автор: Екип Sofia24.bg 15:07 / 27.02.2024Коментари (0)1137
©
Зехтинът е едно от най-полезните растителни масла. Но за да извлчете максимална полза за здравето си, важно е да го консумирате правилно. Има ограничения и индивидуални дозировки на зехтина в диетата при наличие на камъни в жлъчката и това важи за всички мазнини, според диетолога Кристина Фойгт. 

Как е правилно да се яде зехтин? 

"Олио може да се добавя към вече приготвена храна, но нерафинирано олио не може да се пържи. Това се отнася и за зехтина", добавя още експертът.

Според д-р Войт напълно здравите хора или тези с леки стомашно-чревни проблеми, като гастрит, могат да консумират една или две супени лъжици зехтин, като го добавят към готовите ястия на всяко хранене. 

"Важно е храната да не се пържи в нерафинирано олио, то има ниска температура на горене и с това всички ползи от него ще изгорят“, подчертава диетологът. 

Д-р Кристина Фойгт уточнява, че няма значение къде искате да добавите зехтин. Можете например да го добавите към каша за закуска, да го добавите към салата с риба за обяд или да залеее с него котлет за вечеря, каза експертът. Диетологът съветва да добавяте това растително масло към храната всеки ден и в рамките на две седмици състоянието на косата, ноктите и кожата ще се подобри, а сънят и храносмилането ви също ще бележат подобрение. 

Д-р Кристина Фойгт споделя как и в какво трябва да съхранявате зехтина. Според нея най-добрата форма на опаковане са тенекиите или тъмните стъклени съдове. Основен показател за качество е киселинността от порядъка на 0,2–0,8, отбеляза диетологът. Основната тайна на зехтина е неговият уникален състав - той е истински склад от полезни компоненти, които се усвояват от човешкото тяло почти 100%. 

Това растително масло съдържа голямо количество антиоксиданти и витамин Е, който помага за усвояването на витамини А и К. Резултатът от тази естествена "верижна реакция“ е общо подмладяване на тялото, подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите. Зехтинът е изключително полезен за храносмилателната система. 

Подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, подпомага зарастването на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Той има жлъчегонно и леко слабително действие. Това е рядко и ценно свойство, тъй като другите растителни масла нямат холеретичен ефект. 

Десертна лъжица зехтин на празен стомах в продължение на три месеца помага за лечение на стомашни язви и гастрит, докато лъжица слънчогледово масло в такава ситуация може да предизвика чернодробни колики и обостряне на стомашно-чревни заболявания. Зехтинът е естествено средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркти и инсулти, както и рак. 

Тайната е в съдържанието на рекордно количество Омега-3 мононенаситени мастни киселини, които предотвратяват отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и дори унищожават вече съществуващите, посочва actualno.com.

"Приучете се да приемате две супени лъжици зехтин на ден (подправете салата, добавете към супи, гарнитури, маринати) и сърцето ви ще работи като часовник. Освен това учените са установили, че олеиновата киселина, съдържаща се в зехтина, стимулира ген, който потиска активността на раковите клетки. Съответно рискът от развитие на рак, по-специално рак на гърдата при жените, намалява", казва специалистът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията