ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кой автомобил предлага изминаването на 300 км срещу само 9 лева?
Автор: Екип Sofia24.bg 20:08 / 16.01.2024Коментари (4)160
©
Електрическите автомобили стават все по-популярни по целия свят, а в последните години броят им значително се увеличава и в България. Почти всички водещи производители на автомобили залагат и на електрически модели. А електромобилите са с все по-голям капацитет на батериите и възможност за изминаване на повече километри, пише businessnovinite.bg. 

Макар някои от привилегиите за собствениците като безплатно зареждане на общински зарядни станции да бяха премахнати, все още за електрически автомобил не се заплаща за паркинг в Синя и Зелена зона.  

Пресмятаме колко ни струва и самото пътуване. Ако зареждаме в домашни условия на битов ток, цената е изключително ниска и изгодна, а изминатите километри - стотици. Зареждането през нощта на нощна тарифа намалява още повече разхода. 

Вземаме за пример електрически автомобил с капацитет на батерията 60 киловата. По данни на производителя с пълен заряд този автомобил може да измине около 300 км. Фактори, които влияят на тези километри, са времето навън, скорост на придвижване, градско или извънградско шофиране. При минусови температури батерията на електрическия автомобил се изтощава по-бързо и това намалява изминатите километри. 

Цената на битовия ток е между 15-17 стотинки. За изминаването на 300 км и пълен заряд на батерията сметката е следната: 60 х 0,15 = 9 лв.

Ако обаче зареждаме на бърза зарядна станция, каквито има на бензиностанции, търговски обекти и паркинги, сумата е по-висока. Времето за пълен заряд на батерията на такава станция е около 1 час. В приложенията на фирмите, предоставящи такава услуга можем да проверим къде е най-близката, както и дали е свободна за ползване в този момент. 

Заплаща се първоначална такса от 50 ст., а след това всеки киловат е на цена 75-77 ст.

Така пълен заряд на батерията от 60 киловата струва: 60 х 0,75 = 45 лв. Дори тази сума е по-малка за изминаването на това разстояние спрямо дизелов или бензинов автомобил с нисък разход.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всички знаем колко вредни боклуци се изпускат, за да се произведе една батерия. Отделно електричките са само за града.
Aнонимен
на 16.01.2024 г.
-1
 
 
ЕКО-то е точно правилното да ти се обяснява! И то не защото предпазваш природата, А ЗАЩОТО НЕ АКАШ там където живееш!!! С електически автомобил не замърсяваш ТАМ КЪДЕТО ЖИВЕЕШ! Това е голямата разлика! С ДВГ-гага просто замърсяваш града, а хората живеят в градове...села...и така! Това, което излиза от ДВГ-то влиза в теб ВЕДНАГА, щото до теб на 3 метра винаги има ДВГ....с електромобиите не стоят така нещата! Замърсяването е далеч и обикновено е локализирано в отделен регион на производство - я батерия, я самият ток (но тъй като е в локализиран регион е по-лесно за справяне със замърсяването и има по-малко въздействие върху много хора)!
Aнонимен
на 16.01.2024 г.
+3
 
 
100% Идиотизъм!!! Стойността на пробега се изчислява като се включат всички фактори в придобиване, стопанисване и поддържане на електрически автомобил, като - цена на автомобила, цена на застраховки, цена на консумативи, цена на планиране на всяко пътуване, цена на планирани и непланирани ремонти, генерална амортизация и амортизация на батерията и др. Като се съберете всички тези разходи и ги разделите на пробега (обикновено 5 или 10 г.), тогава обявете колко лева ще ни струва да минем 300 км.! Истината е, че собствеността и ползването на електрически автомобил струва с около 20% повече от това с автомовил с ДВГ. Ако ми бръщолевите за ЕКО замърсяването, спрете! Над 80% от електропроизводството в ЕС е от източници, които нямат нищо общо с фотоволтаиците. В България този процент е още по-голям.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията