ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Късометражният филм "Утрин" ще бъде представен пред публика за първи път в София
Автор: Екип Sofia24.bg 11:57 / 07.02.2023Коментари (0)286
©
На 8 февруари от 19.00 часа в кино G8 на безплатна прожекция ще бъде представен за първи път пред българска публика късометражният филм "Утрин“ на режисьора Невена Николова, която е сценарист и продуцент. През 2022 г. "Утрин“ е номиниран за "Най-добър чуждестранен късометражен филм“ на фестивала Cannes 7th Art и е сред финалистите на фестивала Lisbon Film Rendezvous, считан за един от топ 10 най-престижни фестивали за късометражно кино в Европа.

Филмът има в портфолиото си още над 30 други награди от по-малки или големи фестивали в Европа, Азия и Америка в категориите – "Най-добър танцов филм“, "Най-добър ням филм“, "Най-добър студентски/дебютен филм“, "Най-добър независим/арт филм“,“Най-добра режисура“, "Най-добър актьор“, "Най-добра филмова хореография“ и други

Екипът, който стои зад късометражния филм, е съставен както студенти от НБУ (Петя Атанасова, с която Невена заедно режисира, и Симеон Крушков, звук, монтаж и цветови корекции), така и от утвърдени професионалисти - Минчо Минчев, оператор и Юлиана Войкова-Найман, сценограф и костюмограф. Хореограф: Петър Герзилов. Продуценти - Невена Николова и Лидия Димитрова.

"Утрин“ е създаден с минимален бюджет (под 1000 лева), благодарение на безвъзмездния или символично заплатен труд на хората от екипа. Филмът е с продължителност 12 минути и е заснет на един дъх в рамките на един единствен снимачен ден. Снимачният процес е изключително дълъг и продължава 14 часа с няколко минимални почивки.

Танцът има централна роля във филма. От една страна чрез него е представена биографията на един от персонажите. От друга - през танца за изградени взаимоотношенията между двамата герои, както и тяхното светоусещане и ежедневно (не)битово съществуване.

В сюжета се преплитат с две основни теми. Първата е за ролята на очите и колко са важни те за нашето съществуване очите, които ни гледат. Как когато някой ни наблюдава с любов и възхищение, ние разцъфваме и политаме, а когато ни гледа с критично неодобрение - ние се проваляме. Другата тема е свързана с потребността на хората на изкуството да продължават да творят въпреки преградите и невъзможността. И как тази потребност може да търси форма на реализация дори чрез тялото на друго човешко същество.

Филмът е студентски и е създаден като част от курса по Кинорежисура на НБУ, воден от проф. Георги Дюлгеров и гл. ас. Антония Милчева. Идеята за филма се ражда по време на репетициите на студентското представление "Бродим из Бродски“ под ръководството на Снежина Петрова в НБУ. В това представление играе Невена Николова заедно с актьорите, от които се вдъхновява за филма. Сценарият е написан специално за двамата актьори Вероника Янакиева и Петър Герзилов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията