ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Може ли да пием газирана вода всеки ден?
Автор: Екип Sofia24.bg 15:23 / 02.05.2024Коментари (0)888
©
По-голямата част от човешкото тяло се състои от вода, така че се нуждаем от нея също толкова, колкото от въздух или храна. Но пиенето на обикновена вода не е толкова приятно и вкусно, колкото различните напитки - чай, кафе, сокове, сладки компоти или газирана вода. Но ако обикновената чиста вода компенсира недостига на течности в организма, то някои напитки могат, напротив, да носят вреда на човека. И най-често най-вредната се нарича сода. 

Водата с добавен газ, но без захар и други добавки, е добро средство за утоляване на жаждата, има освежаващи свойства и е по-вкусна от обикновената вода. Но тя съдържа въглероден диоксид, като в различните напитки съдържанието му е различно, но според стандарта то не трябва да надвишава десет грама на литър, т.е. количеството газ е един процент от обема на водата.

Много естествени извори дават минерална вода, наситена с газ, и още в древността са признавали ползата от такава вода. А минералната вода, която не е естествено наситена с газ, се газира, за да се запазят полезните ѝ свойства, тъй като това е най-малко вредният консервант. Съществува мнение, че газираната вода е полезна, защото укрепва стените на стомаха и червата. Ако човек има слаба секреция на стомашен сок, такава вода решава проблема. Ако използвате сода за приготвяне на настойки от лечебни билки, тя увеличава терапевтичния ефект. Естественият въглероден диоксид придава на водата антибактериални свойства, така че такава вода предпазва организма от патогенни бактерии.

Но въглеродната киселина, особено ако е добавена към водата по изкуствен начин, може да навреди на организма. На първо място содата е противопоказана за хора със стомашни и чревни заболявания, тъй като въглеродната киселина дразни лигавицата. Честата употреба на газирана вода дори при здрави хора може да предизвика гастрит. Второ, въглеродният диоксид влияе на зъбния емайл и постепенно го разрушава, но за целта трябва да пиете сода в големи количества. Вредност на газираната вода със захар и добавки

Неподсладената газирана вода не е много популярна, а кока-колата, лимонадите и подобни газирани напитки са най-разпространени, но сред техните качества не може да се намери нито едно полезно. Газираната вода с добавена захар, заместители на захарта, консерванти, ароматизатори и други добавки носи само вреди на организма.

Ако пиете сода в малки количества - няколко чаши по празници, ефектът ѝ ще бъде незабележим, но редовната употреба на сода води до много заболявания. Подсладената със захар газирана вода допринася за затлъстяването. Когато хората пият сладка вода, те не забелязват, че консумират огромно количество калории - в сравнение с кекс или шоколадово блокче, чашата вода изглежда лека и почти без калории.

Но в действителност един литър газирана вода съдържа повече от четиристотин килокалории, т.е. една пета от приблизителната дневна доза за човек. А изпиването на един литър кола, с която се залива храната или просто в движение, може да бъде незабележимо - като литър вода. Тъй като сладките напитки не утоляват жаждата, а я засилват, резултатът е да пиете повече. 

Всичко това с течение на времето се отлага върху талията и бедрата при жените и прави корем на мъжете. Освен това високото съдържание на захар повишава нивата на глюкоза в кръвта, което кара панкреаса да произвежда често инсулин, в резултат на което се стига до скокове на захарта, които водят до диабет. 

Не само захарта в газираната вода вреди на организма, но и ортофосфорната киселина е много вредна, като отмива калция от костите и разрушава емайла. Вместо ортофосфорна киселина могат да се използват лимонена или ябълчна киселина, но техните големи количества също са вредни за хората. Оцветителите, консервантите и ароматизаторите също оказват влияние върху здравето, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
Матури 2024 г.
Бюджет 2024
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията