ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
На днешната дата е родено "златното момиче" на Холивуд
Автор: Екип Sofia24.bg 10:38 / 04.05.2023Коментари (0)186
На днешната дата, 4 май 1929 г., е родено златното момиче на Холивуд, музата на няколко поколения - Одри Хепбърн. Тя е не само еталон за дама, със своята класа и стилна външност, но и несъмнено един от най-талантливите артисти на миналия век. Това се доказва и от факта, че Одри е един от малкото творци, печелили четирите най-престижни награди - "Оскар" (за кино), "Еми" (за телевизия), "Грами" (за музика) и "Тони" (за театър).

Красавицата с бадемови очи е родена в Белгия, но прекарва детските и тийнейджърските си години в Холандия, която по онова време е под контрола на нацистите. Първата страст на Хепбърн, която от страна на баба си е потомък на самия английски крал Едуард III, е балетът.

Тя дори става професионална балерина и факт, който е известен на малцина, е, че Хепбърн тайно танцува пред групи от хора, за да събира пари за Холандската съпротива. Всъщност тя била толкова отдадена на движението, че работила като таен куриер за него и раздавала антифашистки бюлетини.

След войната заминава за Англия. Там продължава работата си на балерина, но вече работи и като модел. Отказва се и от двете, за да започне кариера в киното. Несъмнено правилно решение, което довежда Одри до брилянтни превъплъщения в емблематични роли като тези на принцеса Ана във "Ваканция в Рим" (1953), Холи Голайтли в "Закуска в Тифани" (1961) и Илайза Дулитъл в "Моята прекрасна лейди" (1964).  Хепбърн винаги е признавала, че обича Бродуей. И как иначе - роля в постановката "Джиджи" (1951) е нейният дебют като актриса и ѝ носи първото признание за таланта ѝ.

Освен това благодарение на театралната сцена и по-точно на участието си в бродуейската продукция "Ондин" среща своя принц. Той е нейният колега Мел Ферер, с който Одри сключва брак. Двамата не успяват да живеят щастливо до края на дните си и се развеждат след 15 години и едно дете - момченце на име Шон. След разпада на брака си Хепбърн среща италианския психолог Андреа Доти, в когото се влюбва лудо, припомня woman.bg. 

През януари 1969 г. ослепителната Одри Хепбърн се омъжва за втори път. Четиридесетгодишната тогава красавица минава под венчилото с 10 години по-младия от нея Андреа, облечена в бледорозова мини рокля с изчистен силует, дело на близкия ѝ приятел Юбер Дьо Живанши. Одри пленява и учудва съвременниците си не само с избора на рокля, но и с решението си да върже шал около главата си. Няма как да не споменем, че след сватбената церемония буквално за броени дни носенето на този аксесоар по този начин се превръща в най-актуалната тенденция.

Хепбърн сбъдва най-голямата си мечта - става майка отново. Но дори и раждането на Лука не успява да закрепи брака ѝ с Андреа. По онова време медиите тръбят, че италианецът яростно завижда на Хепбърн за успеха и бляскавата кариера и бори мъката от личния си неуспех с изневери. Дали това е така или не, не става ясно, но е факт, че двамата се развеждат след 13 години. 

Одри не се омъжва повече, а се опитва да се върне към киното, което е загърбила, за да отгледа двете си деца. След няколко не особено значими роли обаче се отказва и се отдава на благотворителност и хуманитарна дейност. Тя е посланик на добра воля на УНИЦЕФ до края на дните си. Умира на 63-годишна възраст от рак на апендикса – изключително рядко заболяване. Отказва химиотерапия и си отива тихо на 20 януари 1993 г. в Швейцария. 

Нека почетем изящната филмова и модна икона с няколко от най-запомнящите се ѝ мисли: "Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най-добрият начин за горене на калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам в това да бъдеш силен, когато нищо не е наред. Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че утре е нов ден и вярвам в чудеса."

"Обичам хората, които ме карат да се смея. Мисля, че това е нещото, което харесвам най-много, да се смея. Смехът лекува много болести. Може би е най-важното нещо у човек."

"Чух една мъдрост веднъж: "Щастието е здраве и къса памет!" Ще ми се да я бях измислила аз, защото е толкова вярна!"

"Сексапилът е повече от пропорции. Не се нуждая от спалня, за да докажа женствеността си. Мога да излъчвам толкова много сексапил, докато бера ябълки от дървото или докато просто стоя в дъжда."

"За красиви очи търсете доброто в другите; за красиви устни изричайте само мили думи, а за хубава стойка вървете с мисълта, че никога не сте сами."

"С годините ще откриеш, че имаш две ръце - една, за да помагаш на себе си, и втора, за да помагаш на другите."

"Женската красота не е в дрехите, които тя носи, фигурата, която има, или начина, по който си прави прическата. Женската красота се вижда от очите й, защото те са прозорецът към нейната душа – мястото, където е любовта".

"Най-важното нещо е да се наслаждаваш на живота си - да бъдеш щастлива - само това има значение."


Още по темата: общо новини по темата: 7000
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1167 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията