ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-добрият астрофотограф на 2023 година: Най-много ме радва, че до името на кадъра стои и България
Автор: Екип Sofia24.bg 21:13 / 16.06.2023Коментари (0)269
© Михаил Минков
Астрофотографията е да направиш възможно невидимото за очите - видимо, и то в цветове и форми. Благодарение на светлочувствителната камера и сензура или най-просто казано, това е снимане на звездните тела - звезди, планети, Млечния път, но с част от предния план. Това заяви Михаил Минков, носител на приза най-добър астрофотограф в конкурса Milky Way Photographer of the Year 2023 година, в предаването "Пунш" на Радио "Фокус". Той печели конкурса със снимка на Млечния път, само че със зимната и лятната арка. Кадърът се казва “The Eyes of the Universe" и презентира двете арки (през зимата и лятото) на Млечния път. От над 3000 кадъра на фотографи от цял свят са избрани само 25, сред които е Михаил. Кадърът, заради който попада в престижната бройка е панорама с двете арки на зимния и летния Млечен път. Михаил е завършил изобразително изкуство. 

Лятната арка е ядрото на Млечния път и е видима от март до септември, а зимната арка, която включва и Орион е видима от септември/октомври до към март месец. 

"Ние с нашите очи не можем да го видим това нещо с тези цветове, тъй като ние в пълен мрак виждаме в черно и бяло. Когато си на терен трябва да е много тъмно и всъщност виждаме само леко някакви сияния - в сиво, черно, бяло. Но благодарение на камерата, която при една експонация между 20 секунди до 1,2 минути - можеш да уловиш много повече цвят, много повече детайл. И съответно това като го вържеш с някаква идея, свързана с предния план, после се получава нещо много красиво. Човек влага персонална обработка, малко цветове и контраст", заяви Минков. 

По думите му, астрофотографията е много комплексно хоби и много фактори трябва да се вземат предвид, когато снимаш. При астрофотографията не трябва да има луна, небето трябва да е чисто и да няма облаци. Локацията е важна. В София не може да се снима, трябва да се отдалечиш поне на 50-100 километра, за да няма светлино замърсяване. Това е техническа фотография. Светлият обектив е много важен. Подобна снимка може да се направи само веднъж в годината - през месец март. Тогава могат да се видят и зимната, и лятната арка на Млечния път. 

"Изисква се търпение и повече време на терен. Това ми отне над 36 часа подготовка. Този кадър е направен на широка поляна, оставих статива и той стоя 7-8 часа на едно конкретно място. Спах в колата", разказва Минков.

Така е направена снимката , която е селектирана. Тя е 360-градусова. Михаил споделя, че няма значение каква техника имаш, а каква е идеята. Какво различно можеш да предложиш на зрителя. Неговият проект за 360-градусова панорама на зимната и лятната арка на Млечния път му донася отличието от Capture the Atlas. Конкурсът се провежда за 6 поредна година и цели да открие перфектната фотография на звездите и небето. В селекцията се включват професионалисти от цял свят. 

"Избират те. Аз нищо не съм направил освен да си направя кадъра. Тези 25 снимки са избрани измежду 3 000 кадъра на фотографи от цял свят. Популярността, която се дава е огромна. Аз не очаквах. Беше като цунами, защото над 30 различни медии споделиха тази информация. Сред тях "National Geographic", "Гардиън“, CNN, BBC, Sky News  Най-много ме радва, че до името на кадъра стои България. Оставям на страна моя личен успех.Тази награда поставя България на астрофотографската общност, която е много голяма по света", добавя още той.

По професия Михаил Минков е графичен дизайнер. В момента астрофотографията му е само хоби.

"Ще видим дали ще се превърне в основна професия", казва той и добавя: "Човешкото присъствие мащабира и е много важно. Обичам да има човешка фигура в кадрите ми. Това дава мащаб на кадъра и дава история на кадъра. Каква е историята, която човек разказва. Това прави разликата. Нещо, ако ти задържи вниманието за повече време е рядкост. Не мисля, че изкуствения интелект може да замести човешката креативност", казва още Минков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лоша инфраструктура в София
Kатастрофи Великотърновско
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията