ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-високата жена в света е висока 215 см, а рекордът за мъж е 251
Автор: Екип Sofia24.bg 16:23 / 03.04.2024Коментари (0)685
Най-високите хора в света са Султан Кьосен и Румейса Гигли от Турция. Въпреки, че двамата никога не са се виждали и запознавали, вече няколко години те държат рекордите за най-високите хора на планетата.  Със своите 2,15 метра Рюмейса Гелги винаги се е откроявала.

27-годишната Румейса има удивителна история. Тя се ражда в 8 месец, а нейната майка се притеснява, че е недоносена. Уви, бебето се появява на бял свят с впечатляващите почти 6 килограма, което изумява лекарите в родилния дом. Специалистите още тогава си дават сметка, че нещо с новороденото не е наред. Съмненията им се оказват основателни – Гигли е със Синдром на Уивър. Болестта води до неконтролируем растеж. Румайса се превръща в първият гигант в Турция и 27 случай в света.

Преди 10 години тя започва да получава всички възможни титли в "нейната“ категория: "Най-високата жена тийнейджър“, "Най-високата жена в света", “Най-големи женски ръце", “Най-дълги женски пръсти", “Най-дълъг гръб на жена".

Наскоро 27-годишната жена осъществи своята най-голяма мечта – да се качи на самолет. За целта бе нужна предварителна подготовка от страна на авиолинията, съгласила се да я транспортира до Америка. Турските авиолинии премахнаха 6 седалки, за да могат да подсигурят носилка и специално легло на Румайса. Гигли сбъдна мечатата си и кацна в Щатите, където иска да се усъвършенства като компютърен специалист.

"Титлите не ме радват, аз непрекъснато имам физически неразположения и болежки заради ръста си. Малките деца пък не вярват, че съм истински човек и питат родителите си дали съм живо същество или робот“, сподели неотдавна Румайса в своя инстаграм канал.

Историята на Султан Кьосен също е като за книга. Той е висок внушителните 251 см. Според класациите той се нарежда на седмо място по височина в цялата човешка история досега.

Турският земеделец от кюрдски произход обаче също, подобно на Румайса Гигли, никак не е очарован, че му се налага да държи топа в класацията. 

Кьосен споделя, че непрекъснато се бори със своето състояние, не може да се движи без патерици или без чужда помощ. 

Растежът на Кьосен е породен от състоянията гигантизъм и акромегалия, причинени от тумор, засягащ неговата хипофизна жлеза.

Любопитен факт е, че през първите дни на 2023 г. местна болница в Гана докладва за значително по-висок ръст от страна на младия Сулемана Абдул Самед (с прякор Авуче), но данните все още не се приемат за правдоподобни, тъй като институцията не разполага с кредитирани мерни прибори. Половин година преди тази дата Самед е измерен от журналисти, като е бил все още с десетина сантиметра под ръста на Султан Кьосен. Неговият гигантизъм обаче е тежък и в активна фаза, поради което е доспутимо да изпревари турчина, макар здравето му да е много застрашено.

“Не успях да завърша училище заради ръста си, затова започнах да помагам на семейството си в полето и в градината. Изпитвам много сериозни затруднения да си намирам дрехи, затова всичко за мен се шие по поръчка. Аналогична е работата с обувките – не съществува такъв номер. Измериха наскоро стъпалата ми – близо 40 сантиметра...

През 2010 г. Кьосен се подлага на "Гама нож“ лечение за неговия тумор на хипофизата във Вирджинския университет с осигурени медикаменти за контрол на прекомерните нива на растежния хормон. През март 2012 е потвърдено, че лечението проработва.

През октомври 2013 г. Кьосен се жени за сирийката Мерве Дибо, която е с десет години по-малка от него.

В интервю той заявява, че най-големият проблем с неговата съпруга е комуникацията, тъй като той говорил турски, а тя арабски. Двойката се развежда през 2021, уповавайки се на езиковата бариера като един от ключовите проблеми. Кьосен се надява да се ожени пак някой ден, пише "Труд".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията