ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не белете картофите, ако манджата го позволява, в нея е всичко полезно
Автор: Десислава Томева 15:40 / 07.05.2025Коментари (0)195
© Blagoevgrad24.bg
Кората не е боклук – в нея е скрита голяма част от ползата. Пазаруваш си кротко, плъзгаш мрежичката с картофи, а на щанда – дилема: да вземеш ли гигантите, дето стават с една белачка, или да заложиш на дребосъците, които се белят, ама по десет на манджа?

Легендата твърди, че дребните картофи били по-пресни, по-вкусни, по-крехки. Реалността казва: всичко зависи от сорта и целта.

–  Baby картофчетата не са бебета по възраст, а по генетика. Някои сортове просто не порасват много – не ги жали.

– Големите – включително онези, които надхвърлят 700 грама – са напълно нормални за определени сортове и райони. Стига да не са зелени, кълнящи или меки, няма проблем с тях.

За пюре, крем супа и картофена салата — колкото по-малко белене, толкова по-добре. Големите са като дините – режеш веднъж и пълниш тенджерата.

Картофите са много полезни:

– източник на витамин C (повече, отколкото се очаква)

– калий (повече от бананите)

– фибри, особено ако се консумират с кората (стига да са хубаво измити)

– и естествено – въглехидрати, които тялото използва бързо и ефективно

Протеин – има, макар и в малко количество.

Мазнини – почти никакви.

Проблемът не е в картофа, а в това как се приготвя.

Картофи и месо – вечно забранената любов?

Често се чува, че не трябва да се ядат заедно. Обяснението е, че се разграждали по различен начин, обърквали храносмилането, затормозявали стомаха.

Печено месо с картофи не е хранителен грях. По-скоро злоупотребата с мазнини, сосове и втора порция е онова, което натоварва организма.

В заключение ще ви посъветвам: Избирай картофи със стегната кора, без зелени петна и без кълнове – зеленото показва наличие на соланин, а той не е приятел на храносмилането. Съхранявай ги на тъмно и проветриво място – не в хладилник, защото студът превръща скорбялата в захар и променя вкуса.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет на София
51-ото Народно събрание
Предметът "Добродетели и религии" в училище
Катастрофи в България
Лято 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията