ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не е зеленчук, но е изключително полезен за организма
Автор: Екип Sofia24.bg 21:25 / 02.05.2024Коментари (0)882
©
Става дума за артишок, който не всеки е опитвал, а само малцина знаят как да го приготвят. Но определено трябва да се сприятелите с това вкусно и полезно растение. За какво е полезно то и какво можете да приготвите от него в кухнята, разказва експерт.

Какво представлява артишокът? Артишокът не е зеленчук. Това е растение, което по време на цъфтеж прилича на бодил. Консумират се цветовете - или по-скоро неразтворените пъпки. Овалните зелено-виолетови пъпки на артишока са покрити с големи, заострени листа, които се отстраняват преди готвене, а от сърцевината на пъпката се отделят твърдите люспи.

Артишокът произхожда от Средиземноморието, затова се използва активно в гръцката, турската и испанската кухня. Но в днешно време той е широко разпространен по целия свят.

Ползи и вреди

Артишокът има толкова благоприятно въздействие върху организма, че от екстракта му се приготвят биологично активни добавки. Консумацията на това растение помага за поддържане на здравето на черния дроб: спомага за неговото прочистване, предпазва го от увреждане от токсини и свободни радикали и подобрява функционирането на този важен орган.

Освен това, благодарение на способността си леко да разширява кръвоносните съдове, артишокът понижава кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта. Артишокът е пълен с витамини и минерали като К, С, В, фосфор, калий и магнезий. Благодарение на уникалния си състав той укрепва имунната система, подобрява зрението, поддържа здравето на костите и удължава младостта на организма на клетъчно ниво. А невероятното количество фибри стимулира функцията на червата.

Изобщо, откъдето и да го погледнете, артишокът е много полезен. С повишено внимание трябва да се консумира, освен при обостряне на стомашно-чревни заболявания и при хора със слабо храносмилане. Фактът, че прекомерното количество фибри в артишока може да доведе до подуване на корема и метеоризъм.

При проблеми с жлъчния мехур е добре да се консултирате с лекар, тъй като растението може да стимулира производството на жлъчка. Също така хората, които страдат от алергии към слънчоглед, трябва да внимават, когато опитват артишок, тъй като тези растения принадлежат към същото семейство.

Как да изберем артишок? Пъпката трябва да е твърда. Листата трябва да са сочни и свежи, да не падат и да са плътно прилепнали едно към друго, да са хрупкави при леко притискане. Обърнете внимание и на стъблото: то не трябва да е сухо, меко или лепкаво. Как да приготвим артишок?

Въпреки достъпността и лекотата на приготвяне артишокът все още е екзотичен продукт. Много хора просто не знаят на чия страна да застанат. В същото време артишокът е подходящ за закуска, гарнитура и самостоятелно ястие. Суровият артишок се смята за най-полезен, на второ място по формат на приготвяне - на пара. Когато е сготвен, той има много деликатна текстура и сладък билков вкус, напомнящ на млади орехи. А тук в черния списък попадна консервиран в оцет артишок. Това е манекенка, която няма да донесе на организма никаква полза.

Преди да приготвите артишока, почистете стъблото, отстранете твърдите листа отвън и лилавите петна в сърцевината на пъпката. По-добре е това да се прави с ръкавици, тъй като сокът на растението не се измива лесно от кожата, както сокът от живовляк или глухарче. По-добре е обелените артишоци да се поставят във вода, подкиселена с лимонов сок, за да се предотврати потъмняването им, съветват от actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
България и Войната в Украйна
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Лято 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията