ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нешка Робева полудя, пусна дълга публикация в мрежата: Останахме си рая – зла, завистлива и неблагодарна!
Автор: Екип Sofia24.bg 19:46 / 04.03.2023Коментари (109)467
©
Вчера на 3-ти март, не отворих нито една телевизия или радио, защото знаех какво ще се излее от екрана в деня, който би трябвало да наречем "Ден на благодарността". Защото благодарение на Руската империя, нейните войни и "шъпата наши спартанци“, създадохме държава. Но си останахме рая – зла, завистлива и неблагодарна. Роби, "мърша“, както дядо Славейков ни изруга.

Това написа в своя Фейсбук профил Нешка Робева по-рано днес. Публикуваме текста без редакторска намеса сега: 

"Без личности няма нация, г-н директоре!

Не, вчера на 3 март, не отворих нито една телевизия или радио, защото знаех, какво ще се излее от екрана в деня, който би трябвало да наречем "Ден на благодарността", защото благодарение на Руската империя, нейните войни и "шъпата наши спартанци“, създадохме държава! Но си останахме рая – зла, завистлива и неблагодарна… Роби, "мърша“, както дядо Славейков ни изруга…

Спестих си медии, но отворих интернет и веднага пред очите ми лъсна некролога на така наричания все още Народен театър.

Брифинг/каква красива българска дума/ на директора, уволнил дисциплинарно, не кой да е, а Александър Морфов?!

Гледах и слушах, абсолютно онемяла, монолога на един, еднакво бездарен сценарист, драматург, режисьор и артист, но в замяна на това талантлив и изпечен администратор и интригант. Мелодрамата, която разиграваше пред камерата и журналистите, беше горе-долу на нивото на "Не бой се, Марийо, ножът е дръвен…“,

Как нито един от невидимите журналисти не реагира, когато той откровено изложи есенцията на четиригодишната си програма – " Личностите в Националния театър не означават нищо! Националният театър – значи“?! Да, значи. Каквато нацията – такъв и театъра.

Никой не реагира, когато талантливият екзекутор, сръчно избегна въпроса, как е формулирано уволнението на един изключителен режисьор? Никой! Мълчание... Мълчаха и на мръснишките подхвърляния, че Морфов, поставял пиеси в Русия? И как един не се осмели да каже, че за България това е гордост! Мълчаха и когато директорът на няколко пъти обясняваше, че ние трябва да изберем правилния път – там на запад… Че трябва да се самоизтръгнем от източната си, балканска ценностна система, защото друга е правилната посока - на запад! Към залеза на българската култура… Мълчаха и, когато обясняваше и то многократно, как най-важното и най-голямото му достижение било, че докарал пари… Милион и нещо!! Това била целта му.

Пари срещу личности? И мисъл за малкия човек, за достойнството му, за правата му, за равенството и свободата, /мисля, че пропусна само братството/. Проля сълзица и за талантливите млади бармани, които били режисьори?! Оплака ги и им обеща да отвори широко вратите на театъра за тях, защото могат и трябва да заместят Александър Морфов???

Ах, да, Ал. Морфоф е дисциплинарно уволнен. Отсъствал от кабинета си? Предупредили го /администраторът знае всички хватки за това, как се уволнява непокорните! Дори ни съобщи публичната тайна, как и в други области и професии, в България се уволняват изявените непокорници...

И все пак, след като се обяви и за режисьор, сиреч може да съвмести двете длъжности, някой би трябвало да го попита, как и какво, за Бога, твори от кабинета си? Въпреки, че и за слепия е ясно.

Никой не реагира. Никой от бедните ни, но правилно ориентирани и съобразителни журналисти, не зададе неудобния въпрос, "А какво става с Народния - български театър, г-н директоре, когато се хвалите с финансовите си достижения? Каква част от данъкоплатците, които както сам казвате, че ви издържат, могат да си разрешат 400лв. за билет? Какво става с отменените от Вас ученически спектакли? А с намаленията за пенсионерите? О, да - има няколко билета и за тях... Не е ли по-добре, вместо да слагате портрета на Вазов на мястото, където е седял и да го карате да се обръща в гроба с идиотщините си, да разкриете другата си дълбока мисъл – смяна на името. Удобно, в крак с политиката.. Защото нали Той - Ив. Вазов, пише "О здравствуй ти Русиьо, мощна, светът трепа от твоя глас... " Сигурна съм, че ще измислите и причината.

Поне веднъж имайте смелостта да кажете истината, а тя е, че превръщате Българския Народен Театър в западен-елитарен, достъпен за малцина сноби и новобогаташи, за които е все едно дали ще се снимат в Занзибар или в театъра, държейки билета си…! За 400лв... Това е истината, това е пътят, това е посоката подадена Ви от тези, срещу, които Ал. Морфов реагира…

И нека не говорим за това как управлявахте Плевенския театър. И за сметка на какво печелехте. Найден Тодоров – тогава диригент, сега министър, би трябвало да помни.

А сега няколко думи за Личностите.

Те - Личностите, са непонятни за такива, като Вас. Те не са и не могат да бъдат равни - не само с Вас, но и с никой друг! Те са различни. Неуправляеми. Неразбираеми. Недисциплинирани. Конфликтни… Понякога и дори често, вършат щуротии, но създават шедьоври… Шедьоври, г-н директоре. Защото у тях бушуват сили, понякога демони, които оплождат таланта им... Защото са Личности, надарени от Бога!

На Вас бе дадена огромната привилегия – не да ги разбирате, но да ги пазите и да ги запазите, което не оценихте. Примери в световното изкуство - колкото искате.. Задачата се оказа тежка - не по ръста Ви.

За съжаление, у такива, като Вас, Личности от калибъра на Ал. Морфов, могат да предизвикват само дълбока завист, нерядко ненавист и желание, използвайки дадената Ви власт, да ги унищожите... Ако не успеете – поне да ги унижите, обявявайки на всеослушание "огромните“ им заплати… /11продадени билета - това е заплатата на Ал. Морфов/… Да подхвърлите за хонорарите… Авторските му права… Договорите..

О, да, от страна на журналистите имаше искрени възклицания за това, че една постановка се прави 8 месеца?! Двеста хиляди лева?! Оооо. А колко според Вас, г-да журналисти? За ден - два? Със 100 - 200лв?

Представената мелодрама бе обидна за всички. Беше нечистоплътна, унизителна... Гнусна.

Ако добре сте ме разбрал, г-н кир Михалаки, за който парите са над всичко! Защото аз и не само, Ви разбрах.

Като ревностен привърженик на неолибералните европейски джендър въжделения, мечтаете за едно – "равен“ свят! Свят – плато. Без върхове. Без Родина, традиции, национална култура, още по-малко изкуство, без полове... Без славянство и православие... Затова и изкуството, за което мечтаете, трябва да е безполово – изродено и скопено, като идеолозите си… Нали това искате? Ще рушите паметници, ще отваряте за бездарници сцени, ще мачкате и отричате всичко стойностно, но ще го правите по стария изпитан начин.

"Под слънцето – нищо ново“.

Ще си купите доносници, ще станете предан служител на Полицията на мисълта и Министерството на истината. Със стръв ще преследвате и размазвате с чипика си всеки кълн на индивидуалността и таланта…

Ще го постигнете!...

За мен ще бъде чест да запишете името ми сред протестиращите, защото Александър Морфов трябва да бъде запазен за Българския Народен Театър. За България.

Писах много. Писах гневно. Казах твърде малко…

Утре ще продължа. За Личностите, безличията и България".


Още по темата: общо новини по темата: 7000
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1167 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.03.2023 г.
0
 
 
Толкова много направи Нешка Робева за България,но никога не е късно да станеш за резил.Какво общо имат нашите освободители със сегашните руски наемни убийци,затворници убийци и агресори?
Aнонимен
на 06.03.2023 г.
0
 
 
БРАВО ГОСПОГО РОБЕВА ПОКЛОН ПРЕД ВАС И ПОЗИЦИЯТА МИ
Aнонимен
на 06.03.2023 г.
0
 
 
Прекрасно написано, но с един съществен пропуск- не се споменава името на г-н директора. Кой е Александър Морфов всички знаем, а кой директора...Навярно, в същност, някой световно неизвестен?
Aнонимен
на 06.03.2023 г.
0
 
 
Лошото е че личности като Нешка Робева са малцина а тя определено е уникален ум,и определено обича тая одърпана коларска страна,бедна на ценности, бедна на здраве, бедна на образование,бедна на нешки робеви но богата на евроатлантици,натовци,и всякакви други бити с талпи по главите юнаци
Aнонимен
на 06.03.2023 г.
0
 
 
Нешка Барекова???? История 0000...
Aнонимен
на 05.03.2023 г.
0
 
 
Браво Нешке,този приличащ на плужек тарикат си заслужи всяка твоя дума.Глвдах го как увърташе и ехидно унижаваше един от будителите на съвременна България.Имах един колега лекар,който казваше запомни от цървула трандафор не става.
Aнонимен
на 05.03.2023 г.
0
 
 
Поклон пред Нешка! Изказа много истини, на някои нехаресвани, но Истини! А Сашо Морфов е недостижим, колкото и някои "всезнайковци" да отричат!
Aнонимен
на 05.03.2023 г.
0
 
 
Уникална е Нешка в разбора на "демокрацията",която ни завладя от западния джендърски свят!!!Особено презокеанският запад, който ни изнася златото, безценни метали,ресурси срещу "голямия" 0,78% за България и колко ни мислят доброто! О, неразумни юроде, кога ще се осъзнаеш, че можем сами да градим бъдещето си, без да се продават управниците за стотинки и потупване по рамото...Де да можеше да клонираме Нешка, за да има повече такива като нея, да обичат първата държава в Европа - майка България!Никоя партия след 1990г. не е милеел за родината си,само за комисионните!рџ¤Ё Но като почнат с "баданарките", обещанията,някои от т.н.електорат се захласва от надежди да се ",облажи" и той материално...
Aнонимен
на 05.03.2023 г.
0
 
 
От сте повечето тук анонимни и без лице;,оти не се покажете наяве,както тази достолепна жена,а дъвчите след нея.Мнохо е права Робева,че ако не са били русите,сега кой знае къде по Босфора щеше да ринеш калта и то пак върху себе си...Недолюбци за страната си,камо ли любите и майките си...
Aнонимен
на 05.03.2023 г.
0
 
 
Морфов става знаме на истинските български интелектуалци, творци и хора на изкуството и културата които през всички години на прехода бяха и продължават да са жертвани безмилостно: шапка свалям на тези които успяха да останат живи, да се развиват и да творят и да правят шедьоври : Като Александър Морфов!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията