ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Невероятни и магични места крие родното Черноморие, ето някои от тях, които определено си струва да посетите
Автор: Екип Sofia24.bg 14:00 / 18.07.2023Коментари (1)222
© Фокус
От Бегликташ (бел. ред. Българският "Стоунхендж") тръгва екопътека, която за около 35-40 минути ви отвежда до Маслен нос. Пътеката е много приятна, няма голяма денивелация, има обаче мухички и други такива твари, които могат леко да ви заслепят, така че препоръчвам да имате някакво пръскало. Това каза за сутрешния блок "Денят на Фокус" програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова. 

"Но тя е изключително романтична, защото от време на време проблясва едно тюркоазено на изключителните фиорди, които ще видите вече, когато излезете в края на пътеката и тръгнете към Маслен нос. Това са толкова красиви места, че действително просто не си пестете енергията, батерията, разбира се и с фотоапарат. Тази година заведох там Джейкъб, който е видеограф, така че той искаше да обиколи всяко едно възможно фиордче, да го снима, там има и една прекрасна пещера. Оттам вече тръгвайки към Маслен нос, надясно има едни малки стъпалца, които отглеждат до Мидения плаж. Той е малък, бял, изключително красив, защото няма пясък, там всичко е направено от мидички, и забележете, те не са неприятни за ходилата, защото са много фини, но пясъкът блести наистина като съкровище. Много е живописен. По никакъв начин видът на този плаж не отстъпва на тайландските плажове. И там има една легендарна кръчма, изключително базова, аз обичам базовите кръчми, защото знам, че там някои хубаво готви. Разбира се, основната част от менюто е от рибена чорба и от прясно черноморска риба, тъй като там общо взето всичките рибари носят. Ядох нечовешки чернокоп тази година, невероятен. Те имат 5 или 6 неща, всичките са рибени. И действително преживяването е великолепно. Препоръчвам ходенето до това място, защото иначе от Приморско можете да вземете лодка, която да ви откара там, но това е мързеливият вариант. Наистина не го препоръчвам, защото дори малко дете може да мине разстоянието от 35-40 минути. Освен всичко останало можете отново да си припомните какво се случва на "Бегликташ" и да минете покрай "Перла“. Така че Маслен нос – горещо препоръчвам да се отиде там", каза Ива Дойчинова.

Тя разкри, че едно от любимите й места е фарът на Шабла. Според нея няма човек, който да не е влюбен в него. 

"Там също има един възрастен човек, чието има за съжаление в момента не помня, който е нещо като живата памет на фара. Има и кръчма, ние прекрасно знаем, че когато избираме къде да летуваме, някой бар или кръчма са решаващ аргумент в този избор. Там също може да се яде феноменална рибена чорба, фарът ако не се лъжа, е най-старият в България, и не само, на Балканския полуостров, и е удивително красив. Ченгене скеле – това пък беше откритието ми от това лято. За първи път бях там, трудно пробих, но ще видите какво сборище на култури се оказа това много малко рибарско селище на 15 км от Бургас. Ченгене скеле – това е рибарското селище, за което чувам в последните години, и тази година го открих. Бях абсолютно очарована. Първо нека да кажа, че това е Цингене скела, то е рибарско селище, идва от циганин името на това местенце, и направо ти пада шапката, когато отидеш", каза програмният директор на "Фокус".

Повечето рибарски селища са направени от фургони, обясни Ива Дойчинова. Рибарите си слагат по един фургон, за да има къде да преспиват през нощта, да станат в 04.30 часа и да се втурнат да ловят риба.

"Всичко е много мъничко. Имаше една къщичка, която за мен, която съм един 1.64 м, беше една глава по-ниска от мен, но с прозорчета, с перденца, с малка вратичка. И какво беше моето удивление, когато всъщност видяха улица "Консервна“ и мемориал на Стайнбек, говорим за релефен мемориал на Стайнбек, и който е чел "Улица "Консервна“ знае, че това е духът на това място. След което кръчмата, разбира се, както ви казах, около всяко вкусно и посещавано място стои една легендарна кръчма – кръчмата реално отгоре има един надпис, на който пише: "Всичко, което е далече от морето, е провинция“. Това е мисъл на Хемингуей. И изобщо в малкото Цингене скелеси, да го кажа както си трябва, на автентичен език, ти можеш да срещнеш света. А можеш да видиш огромните гердани от всякакви пранета, от рибарски такъми, има няколко къщи, в които можеш да отидеш и да те научат да плетеш истинска рибарска мрежа, може да си купиш риба. Но не е хубавото е да хапнеш в "Морски сговор“ – така се казва това място. И от сега ви казвам, че това никак не е лесно. Аз правих опити в продължение на 3 дни да направя резервация, само че обикновено ми казаха: "Вече няма места“. Те не работят на велики вторник, защото е велики вторник, в сряда обикновено няма вода, но това е проблем на Бургаска област. Но когато в крайна сметка се доберете до това легендарно място ви обещавам, че едва ли някъде другаде на морето, макар че аз знам поне пет места за велико хапване, можете да ядете такива морски специалитети. Специално ви насочвам към "Калмарите на капитана“ - уау, това е велико. Но всяка една риба, сготвена там, е наистина великолепна. Освен, че това място е много колоритно, много щедро, аз снимах една врата, на която пишеше: "Заповядайте, ако искате да си починете от простотията“. Така че както виждате, там има хора от всякаква класа, включително и средна, които просто искат да се гмурнат и да преживеят нещо много автентично. Не просто къмпинг, както бях аз, и каравана, която повярвайте ми е хубава, с прекрасния си навес, с всичките си удобства, а отивате и се гмуркате буквално в едно рибарско ежедневие. И там в последните години има артфест, има един амфитеатър, който е на брега на морето, точно когато аз бях беше "Приятно ми е, Ива“ – моноспектакъл на Ива Тодорова, там има прекрасни изпълнение на музиканти, и изобщо преживяването е великолепно. Така че когато казвате Българското Черноморие, моля ви направете си труда да го обичате, да откриете местата, които се развиват изключително. Има един такъв артфест наскоро и в Царево. Намерете своите места, които ще ви накарат да бъдете изключително горд, че сте българин", разказа Ива Дойчинова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Още по темата: общо новини по темата: 1193
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/199 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.07.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зелен преход
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията