ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нови открития разкриват повече информация за планетата Марс
Автор: Екип Sofia24.bg 21:33 / 02.05.2023Коментари (0)132
©
Учените, проучващи данни от китайския марсоход Zhurong, за първи път откриха напукани слоеве върху малки марсиански дюни, което предполага, че Червената планета е била богат на сол воден свят още преди 400 000 години.

Откакто кацна в северното полукълбо на Марс през май 2021 г., марсоходът се доближи до четири близки дюни с форма на полумесец в района на Utopia Planitia, за да изследва състава на повърхността им. И четирите миниатюрни, образувани от вятъра геоложки характеристики са покрити с тънки, повсеместно начупени кори и хребети, които са се образували благодарение на разтопяването на малки джобове "съвременна вода" някъде преди 1,4 млн. до 400 000 години.

"Това означава относително по-ново време в марсианската история", казва за Space.com Сяогуан Цин, учен от Китайската академия на науките в Пекин и автор на новото изследване, цитиран от hicomm.

Учените отдавна смятат, че на ранния Марс е имало изобилие от течна вода преди около три милиарда години. Но драматичните климатични промени са замразили голяма част от нея под формата на лед, който сега е заключен в полюсите, и са оставили по-голямата част от планетата изсушена.

Дюните, които Zhurong изследва, са в близост до мястото на кацане в северното полукълбо на планетата - далеч от северния полюс - и са с дължина 15 до 30 метра и височина около 1 метър. Последните изводи от анализа на изображенията и данните, изпратени от Zhurong и неговия спътник в орбита Tianwen 1, показват, че преди няколко милиона години значителни количества вода от ледените полярни райони на планетата са се придвижили към по-ниските географски ширини и са се установили върху дюните на Utopia Planitia.

Когато Zhurong се приближи до тези дюни, които са доста миниатюрни в сравнение с масивните двуетажни дюни, изследвани от марсохода Curiosity на NASA на други места на Марс, инструментът MarSCoDe (лазерно-индуциран спектрометър на разпадане) на борда на марсохода раздроби пясъчните зърна на частици с милиметрови размери. Химическият им състав разкри хидратирани минерали като сулфати, силициев диоксид, железен оксид и хлориди. Според изследователския екип тези минерали са се образували в присъствието на вода на ниски географски ширини в края на амазонската епоха на Марс, за който учените досега са смятали, че е напълно сух.

 

Изследователите твърдят, че водните пари са се придвижвали от марсианските полюси към по-ниските географски ширини като мястото на Zhurong преди няколко милиона години, когато полярните ледени шапки на планетата са отделяли големи количества водни пари, благодарение на различния наклон, при който полюсите на Марс са били насочени по-пряко към Слънцето. Според последното проучване студените температури на колебаещата се планета са кондензирали вдигащите се пари и са ги изхвърлили като сняг далеч от полюсите.

Наклонът на Марс се променя в рамките на 124 000-годишен цикъл, така че "това предлага механизъм за попълване на изпаренията в атмосферата, за да се образува замръзване или сняг на ниските географски ширини, където е кацнал марсоходът Zhurong, каза Цин пред Space.com. Но "нито един инструмент на марсохода Zhurong не е открил воден лед".

Вместо това, по същия начин, по който осоляването на пътищата на Земята разтопява ледените участъци по време на бури, солите в марсианските пясъчни дюни затоплят падналия сняг и го размразяват достатъчно, за да се образува солена вода. Процесът образува и минерали като силициев диоксид и железни оксиди, които марсоходът забеляза сега.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията