ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Петте храни, които се смятаха за "забранени", а всъщност са полезни
©
В продължение на години някои храни са били в черния списък поради дезинформация, митове или остарели хранителни препоръки. Днес знаем, че много от тези "забранени“ храни не само са приемливи за консумация, но дори могат да бъдат полезни за здравето.

Това са петте храни, които се смятат за "забранени“:

Яйца – холестеролът (вече) не е проблем

Яйцата имат лоша репутация от десетилетия поради високото си съдържание на холестерол. Въпреки това, настоящите изследвания показват, че хранителният холестерол има много по-малък ефект върху холестерола в кръвта, отколкото се смяташе преди.

Яйцата са отличен източник на протеини, витамин B12, D, селен и холин. Едно яйце има само около 70 калории и е много по-засищащо от това. Можете спокойно да ядете 1-2 яйца на ден, ако нямате специфични здравословни ограничения.

Масло – когато се използва умерено

В продължение на години маслото се смята за враг номер 1 заради наситените си мазнини. Въпреки това, последните проучвания показват, че естествените наситени мазнини в маслото не са непременно вредни, ако се консумират умерено, особено в контекста на цялостната диета.

Маслото съдържа мастноразтворими витамини (A, D, E и K) и късоверижни мастни киселини, които могат да имат противовъзпалителни ефекти. Ключът е в количеството – не е за всеки ден в големи количества, но не бива да се избягва напълно.

 

Картофите – не просто "празно нишесте“

Картофите често са етикетирани като "лош“ въглехидрат, но това зависи и от начина, по който са приготвени. Пържените картофи не са здравословни, но варените, печените или картофено пюре са хранителни.

Червено месо – добро качество и в разумни количества

Червеното месо получава лоша репутация заради връзките си със сърдечни заболявания и рак, но ключовата дума е преяждане. Умерената консумация на качествено, прясно приготвено месо не е вредна и може да бъде ценен източник на протеини, желязо, цинк и витамини от група В.

Важно е да се избягват преработени месни продукти като хот-дог и салам, а вместо това да се избират минимално преработени разфасовки месо, за предпочитане от местни източници.

 

Тъмен шоколад – повече ползи, отколкото вреда

Много хора поставят шоколада в категорията "сладкиши, които трябва да се избягват“, но тъмният шоколад (с над 70 процента какао) може да има положителни ефекти върху здравето.

Богат е на антиоксиданти, може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението, а също така съдържа малки количества магнезий и желязо. Разбира се, не бива да прекалявате – 20 до 30 грама на ден са достатъчни, пише actualno.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Градският транспорт в София
България в еврозоната
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията