ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ползите от детокс диетите
Автор: Екип Sofia24.bg 10:08 / 07.03.2024Коментари (1)777
©
Детокс, съкратено от детоксикация, се отнася до естествения или медицински подпомаган процес на тялото за елиминиране или неутрализиране на токсините. Човешкото тяло има свои механизми за детоксикация, включващи предимно черния дроб, бъбреците и други органи. Детоксът може да се използва и по-широко, за да опише промени в начина на живот, диети или интервенции, насочени към премахване на токсините или насърчаване на цялостното здраве.

Терапиите за детоксикация най-често се препоръчват поради потенциално излагане на токсични химикали в околната среда или диетата. Те включват замърсители, синтетични химикали, тежки метали и други вредни съединения.

Въпреки това има няколко химикала, които може да не бъдат толкова лесно отстранени чрез тези процеси, включително устойчиви органични замърсители (POPs), фталати, бисфенол А (BPA) и тежки метали. Те са склонни да се натрупват в мастната тъкан или кръвта и може да отнеме много дълго време – дори години – докато тялото се прочисти.

Детокс диетата обикновено включва премахване на определени храни или групи храни от диетата за определен период. Целта е да се премахнат токсините и да се подобри цялостното здраве. Общите елементи могат да включват плодове, зеленчуци, вода и билкови чайове.

Твърди се също, че тези диети помагат при различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, храносмилателни проблеми, автоимунни заболявания, възпаления, алергии, подуване на корема и хронична умора.

Има много начини за провеждане на детоксикираща диета – вариращи от пълно гладуване до по-прости модификации на храната.

Повечето диети за детоксикация включват поне едно от следните:

– Гладуване 1-3 дни;

– Консумиране на пресни плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и чай;

– Пиене само на определени течности, като подсолена вода или лимонов сок;

– Елиминиране на храни с високо съдържание на тежки метали, замърсители и алергени;

– Прием на добавки или билки;

– Избягвайте всички алергенни храни, след което бавното им въвеждане отново;

– Използване на лаксативи, прочистване на дебелото черво или клизми;

– Редовни упражнения;

– Пълно премахване на алкохола, кафето, цигарите и рафинираната захар.

Някои съобщават, че се чувстват по-концентрирани и енергични по време и след детокс диети. Това подобрено благосъстояние обаче може просто да се дължи на премахването на преработени храни, алкохол и други нездравословни вещества от диетата. Може също да се дължи на добиването на витамини и минерали, които са липсвали преди в диетата. Въпреки това, мнозина съобщават също, че се чувстват много зле по време на периода на детоксикация.

Докато някои могат да загубят много тегло бързо, този ефект изглежда се дължи на загуба на течности и запаси от въглехидрати, а не на мазнини. Това тегло обикновено се възстановява бързо, след като се спре детоксикацията.

Едно проучване при корейски жени с наднормено тегло изследва диетата за детоксикация с лимон, която се ограничава до смес от органичен кленов или палмов сироп и лимонов сок за седем дни, пише puls.bg.

Тази диета значително намалява телесното тегло, процента на телесните мазнини, съотношението на талията към ханша, обиколката на талията, възпалението, инсулиновата резистентност и нивата на циркулиращия лептин (5).

Ако една детокс диета включва сериозно ограничаване на калориите, това със сигурност ще доведе до загуба на тегло и подобряване на метаболитното здраве - но е малко вероятно да помогне за поддържане на теглото в дългосрочен план.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.03.2024 г.
0
 
 
Гладът трябва да е над 20, дори над 50 дни. Другото е нищожно. За 1-3 дни е невъзможно да се изчисти, каквото и да било. Ако след глад, не си веган на 70% поне сурова растителна храна, значи си ГЛУПАК.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Български тенис
Катастрофи в София
Екоактивисти и протести
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията