ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Помните ли я от "Листопад"? Има български корени и не само тя, немалка част от актьорите, изиграли най-запомнящите се роли в турските сапунки - също!
Автор: Екип Sofia24.bg 14:29 / 28.05.2023Коментари (2)430
Допреди десетина години в света имаше два центъра на филмовото изкуство – Холивуд в САЩ и Боливуд в Индия. Днес те са доста успешно конкурирани и от един трети филмов център, намиращ се при това на Балканите, в съседна Турция.

Сапунените сериали Made in Turkey успешно се харчат не само в България и на целия ни полуостров, а и в арабските страни и десетки други страни в света. Любовта на бедната красавица Ферия и богаташкия син Емир Сарафоглу успешно конкурира тази на Ромео и Жулиета и на Лейла и Маджнун. А актьорите, изиграли тези роли, са идоли за хиляди подрастващи по целия свят. Оказва се обаче, че една немалка част от актьорите, изиграли най-запомнящите се роли в турските сапунки, имат български корени в своето родословие. И днес ние ще ви ги представим.

Чаатай Улусой

Чаатай Улусой е актьорът, изиграл главната роля на богаташкия син Емир Сарафоглу в култовия сериал "Огледален свят“. Роден е на 23 септември 1990 г. в Истанбул. Баща му Айлин е български турчин от село Бели Лом, Разградско, който през 70-те години напуска родината и заминава за Турция.

Там се жени за босненка, а от брака им се ражда Чаатай. Като ученик бъдещата филмова звезда далеч не е сред първенците на класа и затова след завършването си се записва в лесотехнически университет, за да успее да добие все пак някаква професия. Там, тласкан незнайно от каква сила, се записва и в актьорски курсове. Преди да стане филмова звезда обаче, 19-годишният Чаатай започва кариера като модел. През 2010 г. печели титлата "Най-добър модел на Турция“, като това допълнително тласка напред кариерата му, пише '"Телеграф".

Славата му на модна икона и филмова звезда обаче действа очевидно доста пагубно на актьора с български корени. През 2012 г. с други актьори е задържан и е разследван за притежание и разпространение на дрога. Съдебният процес продължава две години и накрая завършва с оправдателна присъда за Улусой. Вместо да го закопае обаче, наркоскандалът дава тласък на филмовата му кариера, като той става един от най-търсените млади актьори. През 2015 г. получава най-високата турска награда за филмово майсторство "Златна пеперуда“ и признанието "Най-добър актьор на Турция“.

Личният живот на Чаатай Улусой не е образцов. В периода 2013-2015 г. има връзка с колежката си Серенай Саръкая, но след това двамата се разделят поради несходства на характерите. За съжаление, въпреки своите корени, Чаатай Улусой е идвал само веднъж в родината на своя баща, България, покрай ангажиментите му като моден фотомодел.

Метин Чекмез

Сред най-запомнящите се колоритни образи в сапунения сериал "Огледален свят“ е и този на таткото на главната героиня Ферия - Ръза Йълмаз, чиято роля се изпълнява от актьора Метин Чекмез. Роден е на 26 юли 1945 г. в Истанбул. Неговият дядо е известен лечител в Хасковско, почитан и от мюсюлмани, и от християни. Когато той умира, синът му, подгонен от български чорбаджия, е принуден да бяга от България. Самият Метин Чекмез никога не е идвал в България, макар че е избран за почетен член на "Балканлълар“, организацията на българските изселници в Турция. Споделя, че винаги е искал да се запознае с родината на своите деди. За съжаление това не му се удава, тъй като Метин Чекмез умира на 25 август 2021 г.

В друг култов сапунен сериал "Листопад“ една от главните роли е поверена на актрисата Гювен Хокна. Родителите й притежавали солници и живели по Българското черноморско крайбрежие, близо до границата с Румъния. След Втората световна война те се заселват да живеят в Турция. Гювен не е била в България, но не крие, че иска да посети страната ни.

Томрис Инджер

В България е родена и актрисата Томрис Инджер, добила известност с участието си във филмите "1001 нощи“ и "Любов и наказание“. Тя е на шест години, когато през 1954 г. се мести да живее с родителите си в Турция. Умира на 5 октомври 2015 г., като приживе често споделя, че спомените й за България са твърде бледи.

Алина Боз

Връзка с България имат и някои от най-красивите съвременни млади турски филмови актриси. Алина Боз играе една от главните роли в сериала "Твоят мой живот“, превърнал се в култов за българските пенсионери преди няколко години.

Алина има доста интересно родословие: майка й е рускиня, а баща й турчин, роден в България. Двамата родители се запознават в Москва, където бащата отива да учи висше образование. Когато Алина е на 7 години, семейството се мести да живее в Истанбул.

Джансу Дере

Друга турска красавица с български корени е Джансу Дере, позната на българските зрители с ролята от сериала "Майка“. Баща й е български турчин, а майка и гъркиня. Самата Джансу е родена на 14 октомври 1980 г. в Анкара. Учи археология в Истанбул, но по време на следването си печели конкурс по красота.

Това стартира успешната й кариера на професионален манекен и на фотомодел. Успоредно с това стартират и първите й роли във филмови продукции. Звездният й миг е в сериала "Великолепният век“, където се превъплъщава в ролята на персийската принцеса Ферузе, която се бори за любовта и сърцето на османския султан Сюлейман Великолепни.

Толга Текин

В хитовия сериал "Твоят мой живот“ ролята на алчния и егоистичен Йозкан се играе от актьора Толга Текин. Неговият баща е турчин, а майка му българска мюсюлманка, приела да живее от България в Турция.

За разлика от други колеги, Толга още от ученическите си години се занимава с актьорско майсторство. Участва в театрални постановки и в няколко филма, които го правят известен. Става известен с участието в сериала "Морска звезда“.

Туба Мелис Тюрк

С майка българска мюсюлманка е и Туба Мелис Тюрк. Само че нейният баща идва от Азербайджан. С майка й се запознават в София. Няколко месеца след раждането на Мелис семейството се мести да живее в Истанбул. Там обаче родителите й се разделят. А самата Мелис споделя, че никога повече не е била в България.

В България е роден и един от емблематичните турски актьори, изпълнители на негативни роли, Денис Челилоолу, изиграл ролите на Селим от филма "Чучулигата“ и на Исмаил от "Великолепният век“. Напуска България с родителите си в 1989 г. "Събрахме личните вещи в два куфара и заминахме. Само за една нощ детството ми бе загубено. Установяването ми в Турция ми нанесе дълбока травма. Ако не бяхме заминали, щях да имам едно нормално детство и юношество. Така и не успях да се отърся от чувството, че съм емигрант. Беше ми много трудно да приема новата среда“, споделя той. Признава, че дълго време се е чувствал като дърво без корен – турчин в България и българин в Турция. Очевидно обаче нещата вече са се оправили и той най-после е намерил своята идентичност.

Подобна е ситуацията и с актьора Мехмет Мехмедов. За разлика от Денис обаче, Мехмет изобщо не изпитва никакви притеснения от смяната на държавата. "Не съжалявам, че сме напуснали България. Един ден дойдоха милиционери и промениха името ми на Марио Филип. Беше ни забранено да говорим по турски. Затова и аз владея отчасти български, а турския го научих по-късно“, доверява Мехмет.

С български корени е и още една от актрисите във филма "Чучулигата“ – Еге Кьокенли. Красивата млада дама е родена през 1993 г. в Лозенград, на границата между България и Турция, в семейството на български мюсюлмани, преселили се в Турция. Първата й роля е, когато тя е само на 8 години. Няколко години по-късно получава ролята на Мари в "Чучулигата“. Ролята, която я прави известна обаче, е тази на Ярен от "Сега и завинаги“. Самата Еге споделя, че почти няма никакви спомени от България, но се чувства свързана с родината на своите родители. Мечтае да обиколи страната ни и да посети Черноморието и Родопите, както и да открие българските си роднини.

Шорай Узун е от най-известните съвременни турски сценаристи, режисьори и актьори. Роден е в Разград и споделя, че животът му би бил различен, ако баба му не е извършила нещо, третирано от комунистическата власт като ужасно престъпление. Без знанието на родителите тя тайно води малкия Шорай да го обрежат. Тъй като по онова време това се наказва с 2 години затвор, семейството е принудено да напусне България. Тъй като бащата на Шорай е тираджия, за него не е проблем да изведе тайно семейството си в Италия. А оттам в Турция. Шорай не знае български език и споделя, че като спомен пази счупената надгробна плоча на своя дядо на гробищата в Разград. Споделя също, че в България често българчета са упражнявали вербално и физическо насилие над него само защото е турчин.

Илхан Шен

С български корени е и един от най-обещаващите млади турски актьори - Илхан Шен. Той е роден в Шумен през 1987 г. и нашумява със сериала "Любов, логичност, възмездие“. Подобно на колегата си Улусой, той започва кариерата като модел, преди да се насочи към кариерата на филмова звезда. Последната интрига около Илхан е, че именно той ще е главният герой в шоуто "Ергенът“.

Иво Аръков снима с Къванч Татлъту

Може би единственият известен досега български актьор, който се снима в турски сериал, е Иво Аръков. Той участва в лентата "Ирония на съдбата“, където има възможността да се изправи очи в очи с турската филмова легенда Къванч Татлъту. Във филма българинът се превъплъщава в ролята на руски мафиот, изпратен да убие героя на Татлъту. Българинът е истински впечатлен от снимачния процес в южната ни съседка. "Екипът снима сцените от един епизод в понеделник, вторник и сряда, и веднага след това в четвъртък вече го излъчват по телевизията“, споделя той след завръщането си в България.

Сред малцината българи, участвали в турски сериал, е и певицата Екстра Нина. Тя играе епизодична роля във филм, в който участва и актьорът Халил Ергюн, известен с ролята на Али Ръза Текин от хитовия филмов сериал "Листопад“. Самата Екстра Нина от няколко години също живее и работи в южната ни съседка. "Опитвам се да играя във филми като начало с малки роли, но се надявам да осъществя своята детска мечта“, споделя бившата попфолк изпълнителка.

Юлия Порязова с танцова школа в Смолян

И накрая една доста интересна актриса, Юлия Порязова. Родена и отраснала в Смолян. Като ученичка става шампионка по спортни танци. След това с родителите си заминава за Турция, където й е доста трудно, тъй като не знае езика и е принудена да започне от А, Б. През лятната ваканция работи в модна агенция, като работата й е да снима моделите и да им прави албуми за кастинг. Късметът каца на рамото й, когато един ден е изпратена да отнесе албумите с моделите на продуцентска агенция, която търси момиче за главна роля във филм.

Продуцентката на филма внезапно решава, че точно българката е търсеното от нея момиче. Така започва филмовата кариера на Юлия Порязова. Въпреки филмовата си кариера обаче българката не забравя и не изоставя клуба си по танци в Смолян, в който се обучават както деца, така и възрастни. Наред с това обаче актрисата иска да изгради и свой приют за бездомни животни.

Гюлсюм Илхан Али – от модел до "Селската госпожа“

Изключително свързана с България е и поредната турска филмова актриса - Гюлсюм Илхан Али. За разлика от други турски актьори, чиито бащи и деди имат връзка с България, в случая самата Гюлсим е родена на 23 септември 1995 г. в Русе.

Преди да стане филмова звезда в Турция, се изявява като модел в България. Едва на 14 г. печели титлата "Супермодел на България“. Гюлсюм участва в кастинга за ролите във филма "Последното лято на Балканите“. Не е одобрена заради недобрия турски език. Гюлсим убеждава родителите си да я пуснат в Истанбул, където да усъвършенства езика. И очевидно успява, тъй като й е поверена главната роля в комедийния сериал "Селската госпожа“.


Още по темата: общо новини по темата: 7000
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1167 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.05.2023 г.
0
 
 
Истинска лъжа изрича този някой си Шорай. Никога не е било забранено обрязването на децата. Но имаше смъртен случай на дете от некадърен сюнетчия и тогава им предложила, когато има проблем или съмнение, да се обръщат към специалист в медицинско заведение. Аз съм учила и живяла заедно с деца-мюсюлмани. Никога не сме се били и обиждали, гостувахме си и останахме приятели за цял живот.
Aнонимен
на 29.05.2023 г.
0
 
 
Какви българи са тия фатмаци бе чисти анадолски пумяри
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет на София
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Подлезите в София
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията