ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Приготвени така, овесените ядки са най-полезни за нас
Автор: Екип Sofia24.bg 21:50 / 21.04.2024Коментари (0)16586
©
Ако досега не сте обръщали внимание на ползите от овесените ядки, вече може би е време да го направите. Тази зърнена култура е наситена с фибри и освен, че помага за отслабване, е много полезна за сърцето, кожата и кръвта, което я прави една от най-добрите опции за страдащите от диабет.

Д-р Карла Леал ни разказва за здравословната изгода от овесените ядки.

Идеалният вариант е да консумирате около 30 грама на ден, информира actualno.com. За целта не е нужно да пъхате лъжица в буркан с овесени ядки, за да ги ядете чисти. Има различни варианти за включването им в менюто ви и как малко по малко да свикнете с насладите от техните ползи.

Преди всичко е добре да разберете разликите между овеса във вид на трици, брашно и овесени ядки – понеже за всяка от тези форми са приложими различни методи на приготвяне и консумиране.

Най-често използваната форма са овесените трици, получени от люспите на зърната и наситени с разтворими и неразтворими фибри.

Овесеното брашно се произвежда чрез смилане на вътрешната част на зърното и обикновено се използва за заместване на бялото брашно в тестените изделия.

И накрая, овесените ядки не са нищо повече от пресовани зърна овес с напълно непокътната хранителна стойност. Често се използват за закуска, за да се получи усещане за ситост.

Вижте как да консумирате овесени ядки в тези три варианта в ежедневието си

Овесена каша

Това може дори да е бебешка храна; но овесените ядки дават достатъчно енергия за започване на деня или за затопляне в по-студените дни поради ниските гликемични въглехидрати, протеините и фибрите. За кашата може да използвате както овесени трици, така и ядки, но в идеалния случай млякото за овесената каша трябва да е обезмаслено. Ако искате да ви е сладко, изберете мед и добавете малко канела, за да ускорите метаболизма си.

Плодове с овес

Искате ли следобедна закуска или дори закуска, която ви засища? Опитайте да нарежете някои плодове, като банан, ябълка и папая, а към тях използвайте за "гарнитура“ овесени ядки. Освен че засища, тази комбинация ви дава необходимата енергия за целия ден, понеже овесените ядки предлагат въглехидрати и фибри, а плодовете гарантират основни витамини и минерали. Просто не забравяйте да консумирате плодово-овесената смес заедно с вода, защото фибрите са водоразтворими.

Овесени ядки с кисело мляко

Пробиотиците в киселото мляко подобряват функцията на червата. Следователно, консумацията на овес заедно с тази храна ще допринесе само ползи за храносмилането и чревната проходимост. В две супени лъжици ядки се съдържат 3.5 грама фибри. За страдащи от редовен запек, това е много важно.

Зърнена смес

За да увеличите ползите от овеса, опитайте да добавите други зърнени култури, сушени плодове и маслодайни семена - като чия, ленено семе, стафиди, бадеми и орехи, и направете смес, която да съчетаете с плодове или кисело мляко.

Тесто

Овесеното брашно е отличен заместител на бялото брашно, понеже, разлика от него, не съдържа празни калории и е богато на фибри и въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Така можете да правите по-здравословни видове тесто за сладкиши, хляб, палачинки, пайове, пици и други тестени храни. Просто обърнете внимание на количеството, което може да варира в зависимост от замяната.

Допълнителни ползи от ежедневната консумация на овес

Вече знаете, че овесът е отличен продукт за чревния тракт и помага да отслабнете, но също така профилактира диабета, тъй като улеснява гликемичния контрол. Фибрите забавят абсорбирането на въглехидратите, което предотвратява скоковете на кръвната захар.

Внимание! Статията е само за информация, без инструкции и упътвания. Пазете се от самолекуване и винаги търсете медик-специалист!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията