ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пролетната умора и как да се справим с нея?
Автор: Екип Sofia24.bg 23:03 / 28.03.2023Коментари (0)288
©
Пролетта вече е тук, макар и не точно такава, каквато ни се иска. А с нея настъпват и признаците на познатата "пролетна умора“. Макар и да не е болестно, това състояние често води до физически и психологически промени у човека, свързани с изчерпване на ресурсите на организма през зимата.

Липса на енергия, постоянна отпадналост, сънливост, лесна умора, разсеяност, липса но мотивация и концентрация, а в по-тежките случаи и обостряне на някои заболявания на нервната система.

Можем ли сами да се справим с пролетната умора? Според специалистите първото нещо, което бихме могли да направим е да променим диетата си. Храната е тази, която може да ни влее нови сили и да ни помогне да преодолеем отпадналостта. За целта е необходимо да включим в менюто си сезонните плодове и зеленчуци, които съдържат необходимите ни витамини и микроелементи.

Зеленолистни зеленчуци

Сега е времето на зелените салати, зелените лук и чесън. Още по-добре е, ако по-често слагаме на трапезата и коприва, киселец, лопуш, спанак. Във всички тях се съдържа желязо, което е от особена важност, защото то позволява на кръвта да пренася кислорода до всички органи. Когато в организма не достига желязо, то той започва да усеща умора. Може би малцина знаят, че желязото се абсорбира от тънките черва. Този процес се извършва по-лесно, когато стомахът е празен, което означава, че когато консумирате зеленолистни зеленчуци е добре това да става достатъчно време след предишното хранене. Спазването на това правило е важно и с оглед на факта, че в комбинация с чай, овесени ядки, прясно мляко например желязото по-трудно се усвоява. Пшеничното брашно също пречи за усвояването на желязото, при това във висок процент. От друга страна витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове, помага на организма да усвои този минерал. Затова е добре да подправяме салатите с тях.

Ето и още едно важно правило – когато готвим например спанак, лопуш, коприва, термичната обработка трябва да е кратка, за да не унищожим полезните им вещества.

Овесени ядки

Те са полезни през всеки сезон, но през пролетта като сутрешна закуска са чудесна алтернатива срещу пролетната умора. Съдържат белтъчини, магнезий, витамини от групата В, които са важни за енергизирането на тялото. През пролетта е добре да консумираме в умерени количества и пълнозърнести храни.

Храни на щастието

През зимата когато дните са кратки и слънчевите лъчи слаби, производството на серотонин, хорномонът на щастието, намалява. Той е отговорен за чувствата на удовлетворение и щастие, прави ни енергични и активни. Когато е в дефицит, настъпва умора, вялост, а може да се стигне и до депресия. За да се спасим от пролетната умора, трябва да заложим на храните, които подпомагат образуването на серотонин. За доброто ни настроение "се грижат“ и селенът, триптофанът и фолиевата киселина. Не случайно специалистите ги наричат антидепресанти. Всички тези полезни за физиката и психиката ни вещества се съдържат в плодове като ягоди, цитруси, киви, боровинки, банани и други.

Ягодите са не само ароматен и вкусен пролетен плод, те са източник на витамин С, който помага за производството на ендорфини, които пък стимулират усвояването на желязото. Освен това този плод не съдържа голямо количество захари, за сметка на това пък в него има калий, минерал от изключително значение за здравето на сърцето. Червеният цвят на плода се дължи на наличието на флавоноидите, които са мощен антиоксидант.

Шоколад

Той е известен антидепресант, така че не го изключвайте. Той има свойството да освобождава в организма ни ендорфини и да ни прави щастливи. Затова е отлична "спешна помощ“ при потиснатост. Въпросът е да го консумираме умерено, в малки количества и да предпочитаме черния шоколад. В него се съдържат голямо количество антиоксиданти, които са полезни срещу свободните радикали.

Бобови растения

Бобовите растения са не само вкусни, но и допринасят за доброто ни настроение. Те имат високо съдържание на белтъчини, минерали и витамини. Хубавото е, че са добър източник на енергия, без да са висококалорични.

Месо, риба, морски дарове

Месото е най-добрият източник на желязо за организма, тъй като тв него този микроелемент се намира във форма, която най-лесно се усвоява от човешкия организъм. Най-богати на желязо са червеното месо, черния дроб, пилешко, пуешко, патешко и гъше месо.

Разбира се, през пролетта с тежките меса трябва да се внимава и тяхното количество да бъде ограничено. За предпочитане е птичето месо и рибата или морските дарове. Когато наблягаме на зелените салати, това по-добрият вариант, тъй като, както вече обяснихме, в тези пролетни зеленчуци имат голямо количество желязо, макар и по-трудно усвоимо от това в месото.

Ако към балансираното хранене добавим по-чести разходки сред природата и спортни занимания, ефектът на пролетната умора лесно може да бъде преборен. Слънцето зарежда организма с енергия и повишава настроението, същото правят и физическите упражнения, особено на открито. Слънцето стимулира и производството на мелатонин и витамин Д. Мелатонитът регулира съня, а витамин Д играе важна роля в обмяната на веществата, което допринася за производството на енергия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията